Vi tog flyget till Zurich och sedan tåg till Bregenz, som var vår start punkt och vår slutstation. Vi avverkade 6 etapper på cirka fyra mil vardera för att ta oss runt Bodensee.
Vår rutt är Bregenz - Abnor - Stein am Rhein - Konstanz - Uberlingen - Friedrichshafen - Bregenz
Den vackraste av alla byar är utan tvekan Stein am Rhein. Inte långt härifrån ligger det stora Rhenfallet där floden Rhen har sin början. Otroligt fint var också Reichenau Insel. Något som inte får missas. Annars är det väl Mainau med all sin blomsterprakt som är mest känt för oss svenska. Upprustad av Lennart Bernadotte.
Så klart blev det lite vin på kvällarna. Vi testade ett flertal Spätburgunder (Pinot Noir). De flesta ganska mediokra och intetsägande. Dock var det två som stack ut lite extra.
2016 Spätburgunder Selecziun, Weingut Grendelmeier.
Vingården ligger i Zizers i Chur Rhine Valley. Geografiskt befinner vi oss någon mil rakt söder om Lichtenstein. Grendelmeiers vinfält omfattar 6 ha och ligger på 550 m över havet. Dom odlar tio olika druvsorter men Pinot Noir är vingårdens huvuddruva.
Det här är ett vin gjort enbart på druvan Pinot Noir som vuxit på vinstockar som är mellan 35 och 50 år gamla. Vinet har fått mogna i sex månader på barriquer.
Smaken går lite i samma stil som doften. Här finns en samling röda bär av typen jordgubbar, syrliga körsbär, lite tranbär och några hallon, men visst kan vi känna lite mörkare toner också. Inslaget kryddor är klart noterbart, där framförallt tonen av svartpeppar noteras. Tydliga steniga mineraler kan vi känna i eftersmaken liksom försiktiga nyanser från månaderna på fat.
Ett vin vi gärna dricker igen.
Betyg 4
Det andra vinet på druvan Spätburgunder som vi gillade skarpt var ett tyskt. Vi hittar den här vingården alldeles utmed Bodensee några km söder om Meersburg.Vi cyklade bokstavligen igenom deras vinfält.
Det är en familjeägd vingård som startades för cirka 70 år sedan dvs något år efter andra världskrigets slut. Idag är det bröderna Robert och Manfred med familjer som styr verksamheten som omfattar 31 ha vinfält. Spätburgunder är deras främsta och mest odlade blåa druva, men det odlas också lite Blaufränkisch, Merlot och Cabernet Sauvignon. På den gröna sidan odlas ett flertal olika varianter: Riesling, Weisburgunder, Grauburgunder, Scheurebe, Sauvignong Blanc, Gelber Muskateller m fl
Det här är ett vin jag gärna dricker igen. Inte heller detta finns på SB, så det blir att hålla utkik efter det annorstädes. På krogen kostade det 52 euro, men på vingården lär det kosta dryga 30 euro.
Betyg 4
2016 Truttiker Weissburgunder (Pinot Blanc) från Weingut Familie Zahner
Ännu ett vin från Schweiz denna gång är det gjort på druvan Weissburgunder (Pinot Blanc).
I deras portfölj finns vita viner på druvorna Riesling, Sylvaner, Weissburgunder och Gewurztraminer. När det gäller blåa druvor är det i huvudsak Spätburgunder som odlas.
Vi dricker det här vinet till grillad forell. Det funkar riktigt hyggligt. Både doft och smak har tydliga markeringar av gula äpplen och päron, en hel del gula stenfrukter läs persika, nektarin, plommon, en finstämd liten örtighet och aningens citrus. Inget stort vin, men ändå gott med en fin friskhet.
Betyg 3+
2015 Heiligenstein Riesling, Weingut Brundlmayer
Brundelmayer håller till i Langenlois i vindistriktet Kamptal i regionen Niederöstrerich. Vi befinner oss nordväst om Wien endast några mil från den tjeckiska gränsen.
Idag drivs verksamheten av Willi Brundlmayer och hans hustru Edwige. 60 ha vinmarker förfogar dom över. Mest kända har dom blivit för sin Riesling (6 cuvéer) och Gruner Veltiner (9 cuvéer), men här finns också viner på Chardonnay och Gelber Muskateller samt röda viner på druvorna Zweigelt (3 cuvéer), St Laurent, Pinot Noir, Merlot m fl. Både söta viner och mousserande viner finns i deras portfölj.
Sista kvällen i Bregenz fick vi sällskap av några goda vänner som bor i Lichtenstein. Vi hittade en restaurang vid vattnet. Det blev fisk så klart. Den här kvällen kokt forell.Vi drack ett vin gjort uteslutande på druvan Riesling, som skördats sent. Det får sedan jäsa på ståltankar. Efter jäsningen får vinet ligga en kortare tid på sin jästfällning i stora ekfat.
Detta är kanske inget stort vin, men så länge det är hyfsat kallt har det en bra friskhet som vi gillar.
Det finns en tydlig ton av petroleum som är lite pikant, men trevlig så länge vinet är kallt. Då tempen stiger blir den däremot nästan lite klumpig och störande.
Vi noterar steniga mineraler, lite exotiska frukter och en liten örtighet i doften.
I gommen är det gula stenfrukter (bl a persika), lite citrus, en gul-grön äppelton och ett avslut med steniga mineraler.
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar