En joggingrunda på kvällskvisten och en god natts sömn gjorde att jag igår vaknade upp till årets första dag på sommarsemestern. Under 31 år hade jag sommarlov som lärare. Numera som halvtidsarbetande sifferskyfflare har jag semester sex veckor på sommaren.
Gårdagsmorgonen bjöd på ett strålande väder. Klarblå himmel, 20 grader i luften och flödande solsken. Frukosten intogs under parasollet i trädgården, läsningen av morgontidningarna (3st) tog nästan två timmar. Det är precis så här sommaren ska börja. Det fick även bli lite ogräsbekämpning, den obligatoriska veckohandlingen samt lite läsning i solstolen (Kerstin Ekmans "Grand Final i skojar..").
Hustrun hade en arbetsdag i Stockholm, så olika kan ödets lotter falla. Jag hade under dagen inhandlat räkor, lite havskräftor och löjrom hos Martins Fisk i Frillesås. Min första arbetsinsats denna semesterdag var att gå ner i källaren och plocka fram en flaska champagne som lades på kylning.
Gosset Grande Réserve Brut.
Valet föll på en vanlig Gosset. Rosévarianten tillhör mina favoriter (efter tips från winepunker).
Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne och etablerades 1584. På den tiden gjorde man endast stilla viner men så fort Champagnemetoden uppfanns av de kända munkarna Dom Perignon och Dom Ruinart så började även Gosset producera de ädla bubblorna.
Ägare till Gosset är numera familjen Cointreau och efter Beatrice har nu Jean-Pierre tagit vd-stolen i besittning.Karaktäristiskt för Gosset är de vackra antika flaskorna som man buteljerar sin Champagne i. Detta är en kvalitetsstämpel och den enda champagne som inte hamnar i dessa buteljer är Brut Excellence som är Gossets standardchampagne.
Gosset är inga stora markägare i Champagne utan arbetar tillsammans med odlare sedan decennier tillbaka.
Familjens ägor består av 12 hektar fördelat mellan byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Reilly. Det familjen Gosset saknar i volym ta de igen i kvalitet och prestige. Gosset använder bara juice från den första och bästa pressningen av druvorna som sker direkt uti i byarna där druvorna handplockas. Sedan fraktas musten i kylda tankar per bil till Gosset. Varje vingård vinifieras för sig och samtliga viner vilar i minst fyra år innan de säljs. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra märken i byn. Gosset blandar alltid i Piot Noir i sina champagner, inga viner genomgår MLF, malolaktisk jäsning (omvandling av äppelsyra till mjölksyra), detta för att behålla den fräscha syran, nästan inga fat används, bara något på reservevinerna. Remuage görs för hand och man låter vinerna vila mellan 3 – 12 månader efter dégorgering (borttagande av jästfällningen och återförsluten flaska).
Druvorna till Gosset Champagne kommer alltid från samma byar och man änvänder 45 olika lotter där en stor andel är Grand Crus med en klassifikation på 95%. Alla små lotter jäses var för sig för att sedan blandas till den slutliga hus-stilen.
Källa divine.se
Druvblandningen är 43% Chardonnay, 42% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier. Det är dessutom en blandning från tre årgångar. På Gossets hemsida anges 2005/2006/2007. Min flaska köptes för två år sedan så det är inte säkert att det är just de årgångarna i den vi drack.
Vi känner omedelbart en frisk lite blommig doft. Vi får en påminnelse om tidig vår. Rätt snart kommer lite citrustoner, körsbärsdoften överraskar oss, lite mineraler eller snarare våt sten samt en svag brödig ton i en lätt nötig stil.
I gommen får vi ett friskt och krispigt bubbel. Med en gång är det gula äpplen och citrustoner vi noterar, men tidigt ansluter även lite gula plommon och trevliga mineraler. En stund senare känns körsbär, vilket överraskar oss ännu en gång. Lite nötter och rostat bröd cirkulerar i bakgrunden. Lång eftersmak där även lite blodgrape tar sig fram.
Tillsamman med vår mat var det precis den lyxiga starten som jag önskade mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar