Vi var där i god tid och åkte därför runt lite innan vi svängde in på gården.
Förra gången vi besökte Accordini var på hösten 2009 med Clubamarone. Tiziano ville då gärna visa oss det nya stället som var på gång. Egentligen var det bara källarplanet som var klart, men vilket källarplan, nästan som en katedral. Bostadshusen var bara halvfärdiga. Vi åkte sedan ner till deras hus som ligger i den lilla byn Pedemonte, strax öster om San Pietro in Cariano, mitt i den klassiska Valpolicelladalen, där vi hade en fantastiskt trevlig vinprovning.
Nu är det nya stället i stora drag klart och därmed har man samlat boende, vinodlingar och produktion på ett ställe.
Farfadern leverera vin till en osteria |
Accordinis har i flera genarationer varit inblandade i vinnäringen. Först som "share-croppers" sedan som vinodlare och nu som vinmakare.
Företaget leds nu av den 88-årige Stefano och hans båda söner Tiziano och Daniele. Fruar och barn är också involverade i verksamheten. Familjeföretag är dess verkliga benämning.
Tiziano är ansiktet utåt med ansvar för vineriet och marknadsföringen. Daniele är oenolog.
Vi får en ordentlig genomgång av Tiziano. Skördearbetet, torkning av druvorna, pressning, lagring. Här ser vi Tiziano framför bildskärmen, som är en viktig del i deras styrning av vinprocessen. Vi diskuterar lagringen på fat. Mycket fransk ek används, men från olika områden. Detta p g a ekens egenskaper beroende på var den växer. Han visar också stolt upp deras buteljering och jag leder in ämnet på kork, men här glider han undan. Något annat än kork duger inte. Hmm!
Ripasso 2009.
Druvsammansättningen är: Corvina Veronese
60% , Corvinone 15%, Rondinella 20% och Molinara 5%.
Vinet har legat 18 månader på slovenska ekfat.
Färgen har en intensiv rubinröd ton.
Det doftar av mörka körsbär, blåbär och lite örter. Vi känner också lite drag av vanilj.
Smaken domineras av mörka körsbär, björnbär och blåbär. Örterna är tydliga utan att vara påträngande. Eftersmaken är medellång och där känner vi förutom den mörka frukten även lite torkad frukt, choklad och vanilj.
Tanninerna är finlemmade och sammetslena. Lite trevlig syra finns här också.
Bra idag och kommer att hålla i flera år till. Troligtvis med lite utveckling.
Betyg 4-
2009 Passo IGT.
Här är druvblandningen: Corvina Veronese 55%,
Rondinella 15%, Cabernet Sauvignon 20% och Merlot 10%.
Rondinella 15%, Cabernet Sauvignon 20% och Merlot 10%.
Druvorna har har legat på torkning ca 40 dagar. Vinet har sedan lagrats omkring 12 månader på barriquer av fransk ek.
Färgen är rubinröd med violetta stråk ut mot glaskanten.
Doften i Passo drar åt det rödfruktiga hållet: körsbär, hallon och vinbär. Lite örter finns här också
Smaken domineras av den röda frukten, men här finns också inslag av torkad frukt som för tankarna åt amarone hållet. Lite örter, kakao och vanilj känner vi i den medellånga eftersmaken. Precis som i Ripasson är tanninerna mjuka och trevliga. Syran är lite mer tydlig och påminner oss om röda vinbär.
Detta är ett exempel på den experiment lusta vi finner i Valpolicella. Man använder inslag (20%-30%) av druvor som icke är områdestypiska. Ofta torkas även dessa. Våra uppfattningar gick isär. Jag föredrar ripasson med min gode vän V föredrar Passo.
Betyg 3+
Amarone 2008.
Druvblandningen är: Corvina Veronese
75%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Druvorna har torkats i ca 120 dagar. Vinet har legat på ny barriquer av fransk ek (från Allier och Never) i 24 månader före buteljering. Vinet filtreras inte.
Färgen har en tjock djup granatröd ton.
Det doftar av söta mörka körsbär. Tydliga drag av torkad frukt känner vi ockå, liksom en liten servil ton av vanilj.
Doften är stor och förförande.
Smaken är kraftig, fyllig, rik och komplex. Naturligtvis finns de typiska söta körsbären där, men nu åtföljt av solmogna björnbär och lite blåbär. Lite svaga örter kan vi bocka av liksom den delikata mörka chokladen. Eftersmaken är mycket lång.
I eftersmaken känner vi torkad frukt i form av fikon, russin och aprikoser. En liten nötsmak sätter vi på pluskontot. En trevlig, liten vaniljanstrykning känner vi. Alkoholen (16%) är lite för mycket påtaglig för att vi ska vara helt nöjda. Det är en 2008:a och vår tumregel är att lägga till minst fem år till årtalet på etiketten innan vi drar korken. Vi är ganska säkra på att alkoholen kommer att vara välintegrerad med frukten, när vi öppnar vår första 2008:a om två år. Det finns också lite tanniner och syra som gör att vi har stora förhoppningar på den här amaronen.
Betyg 5-
Druvsammansättningen är är Corvina Veronese 75%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Druvorna har torkats i ca 120 dagar. Vinet har legat fyra månader på barriquer och ytterligare tre månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Färgen är djupt rubinröd.
Doften domineras av torkad frukt, körsbär och lite violer.
Smaken är söt och full av torkad frukt. Lite söta, mörka körsbär och aningens, aningens örtsmak kan vi skönja. Lite vaniljtoner spetsar på ett trevligt sätt till vinet. Syran är frisk. Den här recioton är sötare än Villa Monteleones, men den går aldrig över till att bli sötsliskig, därtill är syran i vinet alltför frisk.
Betyg 4-
Avslutningsvis några ord om Accordinis prestige amarone.
Il Fornetto 2004.
Vi fick inte prova detta vinet. Det gjorde vi däremot för två år sedan vid vårat senaste besök. Fast då var det årgång 2001. Vinet är gjort på 75% Corvina Veronese och 25% Corvinone. Druvorna kommer från vingården "Il Fornetto" strax söder om staden Negrar. Druvorna har fått torka i dryga fyra månader. Vinet har legat 36 månader på nya barriquer av fransk ek (Allier och Never) och sedan 12 månader på flaska. Vinet tappas ofiltrerat på flaska. Det producerades 3 000 flaskor.
Il Fornetto representerar det absolut bästa som Accordini producerar. Vinet
produceras bara under de främsta årgångarna och hittills har endast 6 årgångar
sedan debuten 1993 buteljerats. 2004 är den senaste årgången på marknaden, men Tiziano meddelade att 2006 kommer senare i år.Sammanfattning.
Vi fick nästan två timmars pratstund och vinprovning med den supertrevlige Tiziano. Vi var lätt lyriska då vi steg ut i solljuset. Vi önskade att vi hade haft bil för det fanns en del som vi önskat att vi fått med oss hem. Hustrun och jag köpte ten flaska Il Fornetto, två amarone och en recioto. Allt till mycket bra priser.
Hej JC,
SvaraRaderavi ska ner dit senare i juni. Vad tar dem för priser nuförtiden? Ifjol tog dem 50 euro för Il fornetto. Ha det gott
Hej domarn!
SvaraRaderaIl Fornetto kostar nu 55 euro.
Den vanliga amaronen 27 euro
Recioton(50 cl) 18 euro
Ripasson 10 euro
Passo 12,5 euro
Har du inplanerat några fler besök?
Tack,
RaderaVi ska till viviani, castellani, ca la bionda och brunelli. Sedan ska vi även till dal forno och latium. Det blir häftigt med dal forno.
Hej!
SvaraRaderaLåter verkligen kanon. Viviani har jag varit hos tre gånger och är en av mina favoriter. Drack deras Casa dei Bepi(2006) på Trattoria alla Ruota. Det kommer på nästa inlägg om Valpolicella. Den lovar mycket.
Latium har jag aldrig besökt men gillar deras viner.
Dal Forno. Jag säger bara oj,oj,oj. Jag blir jätte avis.
Du får gärna maila mig en rapport eller lägga som en kommentar på ett gammalt inlägg.
Vilken rundtur!
PS Det kommer en rapport om ett restaurang besök i Gargagnago. På Grotto. Har du inte varit där kan jag bara säga att den verkligen är värt ett besök
J-C
Rätt avis på er med. Ni är ju redan där. Vi åker midsommardan. Bil. Så vi fyller på förråden under två dagar. Sen har vi en vecka i Lidl di jesolo. Brunelli ligger i san pietro in cariano, kommer ni dit köp deras campo del titari. Underbar. Vi var hos viviani ifjol och har en casa dei bepi kvar. Ska köpa några fler nu.... Drack il fornetton i förra veckan. Super men bör drickas iår. Den är bäst nu. Ser fragment 2006:an...
RaderaDal fornon blir häftigt. Lär väl ha råd med en på sin höjd. Rapport kommer.
Domarn!
SvaraRaderaTack för rådet om Il Fornetton. Brorsan fyller 60 i sommar så då är den given.
Ser fram emot rapporten.