måndag 25 juni 2012

Midsommaraftonen började med ett soligt välkomnande, men ju längre dagen gick ju mer tornade molnen upp sig västerifrån. På em började ett ihärdigt regn, som höll på fram till sena kvällen. Vi lyckades ta oss till våra vänner P och N för en silllunch utan att bli dränkta. Vi hade med oss vår egna potatis "Rosen", namnad efter färgen då den tas upp ur jorden. Ingen ny högavkastande sort utan en gammal variant. I vårt tycke den godaste av alla tidiga sorter och den har följt mig i 60 år som sommarpotatis.

Grillning fick ske under ett stort solparasoll eller snarare regnparasoll. För just när det var dags att dra igång grillningen på kvällen öppnade sig himmelens portar. Grilla skulle vi och grillat blev det.
I väntan på grillningen drack vi en amarone.

Sopra Sasso 2009.
En för mig helt ny bekantskap och också den första från året 2009 som jag druckit.. Den marknadsförs som Sveriges billigaste amarone, vilket betyder att den kostar 139 kr på SB. När jag googlade om vinet råkade jag komma på den den här sidan.
Färgen är mörkröd med lite violetta stråk ut mot glaskanten.
Det doftar av mogna, mörka körsbär, lite torkad frukt och något fat. Ingen stor välutvecklad doft, men ändå tydlig på något vis.
I gommen känner vi de mogna körsbären, i en lite kryddig stil. Tanninerna är snälla och syran lite småpigg. I eftersmaken kommer lite toner av fat fram samt lite mörk choklad.
En mycket ung amarone. Min tumregel är att lägga fem år till vad som står på etiketten. Någon riktig amaronekänsla får jag inte när dricker detta. Förstå mig rätt. Det här är inte på något sätt ett dåligt vin. Vi tyckte alla det smakade gott och passade bra som förvin innan det det var matdags, men amarone. Icke.

Betyg 3


Jag hade tagit med mig tre viner till maten. Alla från 2009 och från Rhonedalen.


2009 Domaine La Barroche Terroir, Chateauneuf-du-Pape.
Det här är den sista årgången av Terroir, då vinmakaren Julien Barrot bestämt sig för att koncentrera sin produktion på cuvéerna Signature och Pure.
Årgång 2009 är gjord på 97% Grenache och 3% Mouvedre. Det är drygt ett år sedan den här årgången släpptes i Sverige och vad vi tyckte då kan du läsa här.
Vi kan återigen konstatera att detta är ett förbaskat gott vin. Underbart till våra grillade köttbitar.
Doften är full av körsbär, vildhallon, en svag rosaktig ton och en grabbnäve av de mest underbara örter
Smaken domineras initialt av de mörka körsbären och hallonen, men på ett tidigt stadium ansluter de provencalska örterna. Eftersmaken är lång och där finns en angenäm liten sötma och lakritstoner.
Jag läste detta om hur 07:an utvecklats. Mina 07:or gick åt alldeles för fort. Jag måste låta de tre kvarvarande 09:orna gömmas undan någonstans. Det blir svårt för det här är görgott redan idag!!
Pris 219 kr i Beställningssortimentet.
Betyg 4+

2009 Cotes du Rhone, Domaine de la Janasse.
Druvsammansättningen är 50% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvedre, 15% Carignan, och 5% Cinasault.
Det doftar av vildhallon, lite björnbär, lite svarta vinbär och blåbär. En tydlig örtdoft känner vi också.
Smaken är fortfarande ung och full av samma bär, som vi kände i doften. Gott om örter känner vi också. Syran sätter fart på vår längtan efter något grillat. Tanninerna är följsammma utan att vara menlösa. I eftersmaken kommer den där härliga lakritstonen.
Vinet säljs i sexpack som kostar 594 kr i beställningssortimentet.
Betyg 3+

2009 Cotes-du-Rhone-Villages, Cuvée du Vatican.
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty.
Vi testade det här vinet i mars och samma omdöme kvarstår.
Doften är ganska kraftig. Vi nås av en fin blandning av rödfrukt och örter/kryddor.
Initialt går den röda frukten igen i smaken. Hallon, vinbär och lite körsbär. Rejält med örter och kryddor. Tanninerna är allerstädes närvarande. Lite finlemmade, avrundade i kanterna men med ett friskt bett. Syran ger vinet en bra ryggrad. I eftersmaken tillstöter lite björnbär och en svag lakritston.
Vinet kostar 654 kr och säljs i sexpack. Nu är det årgång 2010 som gäller.
Betyg 3+


De två sista vinerna kostar runt 100-lappen. Det är verkligen mycket vin man får för den slanten.
Nackdelen är att du måste köpa sex flaskor. Vänd på det och se det som en fördel. Drick en flaska var fjärde månad och se hur det utvecklas under två år.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar