torsdag 28 juni 2012

2005 Amarone Accordini

Söndagen bjöd på dagsregn och runt 15 grader i luften. Iförda regnställ gjorde hustrun och jag en promenad på dryga timman. Väldigt nöjda med oss själva plockade vi fram en lammgryta ur frysen.
Vi valde ett vin som vi trodde skulle passa till detta, men som också skulle fungera på egen hand till kvällens kvartsfinal England vs Italien. Med ett upplägg som detta så fick det bli en amarone.

2005 Amarone della Valpolicella Accordini.


Vårt besök hos Accordini tidigare i somras kan du läsa om här.
Druvblandningen är: Corvina Veronese 75%, Rondinella 20% och Molinara 5%. Druvorna har torkats i ca 120 dagar. Vinet har legat på ny barriquer av fransk ek (från Allier och Never) i 24 månader före buteljering. Vinet filtreras inte. 2005 var ett svårt år för många odlare i Valpolicella, men genom att gå ner i produktion så har Accordini lyckats hålla en mycket hög kvalitet trots att vädret inte var optimalt


Här doftar det amarone lång väg: mörka körsbär, torkad frukt och så lite vanilj. Doften är inbjudande, stor och mäktig.
Smaken är packad med körsbär (söta, mörka), torkad frukt, solmogna björnbär och en del örter. Eftersmaken har en liten russinton och en något nötig karaktär. Vi för också upp en bitterljuv mörk choklad på pluskontot. Lite torkad frukt, fikon och vanilj gör bilden komplett. Det finns lite tanniner, men här är sammetslena verkligen på sin plats. En behaglig syra gör att vinet känns friskt. Sa jag att eftersmaken är mycket lång och utdragen.
Alkoholen (16%) är väl integrerad i frukten och sticker därför inte ut.
Dag två känns russintonen tydligare i såväl doft som smak.
En underbar amarone och nog som bäst nu och några år framöver.

Betyg 5-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar