tisdag 5 juni 2012

2006 Fonterutoli Chianti Classico

Vi är åter i vardagen trots att det är söndag. Trädgårdsarbetet består nu av ogräsbekämpning medelst handkraft.  Den första salladen är klar för att avnjutas (ruccola och plocksallad). Söndagskvällen avslutades med Mästarnas Mästare och lite rödvin.

2006 Fonterutoli Chianti Classico
Producent är Marchesi Mazzei. Vinet vi dricker är deras andravin.
Druvsammansättning: Sangiovese 90%, Malvasia nera och Colorino 5% och Merlot 5%.
Vi köpte den här halvflaskan för ett par år sedan och druckit en om året. Den förra vi drack var i september 2011 och våra intryck hittar du här.

Precis som sist så känner vi doften av de mörka körsbären först och de kompletteras ganska omgående av skogsbär. Lite choklad och toner från fat kan vi ana oss till.
I gommen känns vinet fortfarande väldigt fräscht. Frukten är lättsam och vi noterar körsbär, skogsbär, röda vinbär och lite örter. Eftersmaken är medellång. Visst känner vi lite fat, men den harmoniserar mycket väl med frukten. Såväl syrorna som tanninerna spelar i god samklang med vinets övriga egenskaper. Allt finns där på ett tydligt sätt utan att sticka ut på egen hand och det är ju så vi vill att det ska vara.


Halvflaskorna brukar mogna lite snabbare, men den här har det inte hänt så mycket med under det senaste året. Ingen besvikelse i detta för vår del. Vi tycket det här är en trevlig vardagschianti.

På Bolaget säljs just nu inga halvflaskor. Helflaskan kostar 149 kr och det är årgång 2009. Vi får nog fylla på vårt förråd av denna trevliga vardagschianti.

Betyg 4

2 kommentarer:

 1. Fonterutoli är ett väldigt trevligt vin och nuvarande årgång 2009 är deras bästa någonsin.
  Mycket eftersom de valde att inte göra något första vin detta året och lät druvorna gå till 2.a vinet.

  Vinet känns ganska ekat dock.
  Skall bli intressant när 2010 kommer, Tittar man på Brolio så är 2010 deras kanske bästa årgång någonsin.

  SvaraRadera
 2. tristan qx!
  Tack för din kommentar. Det blir påfyllning i em och vi håller ögonen efter 2010.

  SvaraRadera