lördag 2 juni 2012

2010 Etna Rosso, Tenuta delle Terre Nere

Den här veckans "mitt-i-veckan-vin" har varit en sicilianare. Du som vill veta mer om viner från Sicilien kan följa bloggen Winevirtuosity. En serie i 28 avsnitt. Våra ögon öppnades därmed för vad som kan åstadkommas på Etnas sluttningar.

2010 Etna Rosso
Vinet är gjort på druvorna Nerelle mascalese och Nerelle mantellato.
Druvorna har växt på Etnas nordsida och därmed har vi en vulkanisk jordmån bestående av stenar, aska och pimpsten.
Färgen är  ljusröd. Helt transparent.
Doften är strax efter flasköppnandet mycket svag, men den tar sig alltmer. Vi följer vinet under tre dagar och störst är doften dag två. De röda bären (jordgubbar, hallon, körsbär,lingon) dominerar dag ett. Kryddorna känns lite försiktigt dag ett men tilltar dag två och tre. Mineralerna blir tydligare ju längre flaskan varit öppen. Under alla tre dagarna är de röda bären med på ett påtagligt sätt. Det är bara det att de komplettarts med örter och mineraler de senare dagarna.
Smaken är fylld av rödfrukt från bären. Detta i en mycket lättsam stil. Här finns också örter och mineraler. Syran är pigg och alert och den spelar i fin samklang med den röda frukten. Gott om tanniner som är hyggligt finkorniga och ännu inte helt avslipade. Tanninerna och syran får mig att tänka på slånbär. Eftersmaken är medellång och här dyker lite läder och choklad upp.
Vinet håller ihop väldigt bra under de tre dagarna vi följer vinet. Det vete katten om det inte är bäst dag två.

Ett gott vardagsvin till ett mycket humant pris (129 kr). Dessvärre verkar det vara slut på SB.
Det är andra gången på kort tid som vi faller för rött vin från Sicilien och gjort på druvan Nerelle Mascalese. Det är kanske dags att testa något vitt från Sicilien?

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar