söndag 13 juni 2021

2017 Piede franco Ungrafted, Vino Rosso från Calabretta

I mitt nu ganska långvariga intresse för vin utgör viner från Sicilien ett ganska så nyligen tillkommet inslag. Det är egentligen under 2010-talet som jag fått upp ögonen för sicilianska viner. En av de första vinmakare som tog mig med storm var Calabretta. På Systembolaget fanns i början på 2010-talet inga viner från dom utan jag köpte mina viner i Danmark och från Carlo Merolli. Sedan en tid tillbaka importeras viner från Calabretta av Wine Trade till Sverige.

Jag har tidigare bloggat om några av Calabrettas viner. Klicka på resp länk så får du mina tankar:  Minella, Vino BiancoRosato Terre Siciliane2011 Capuccio, Nonna Concetta och Capuccio Terre Siciliane Rosso

Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.

Vinet är gjort på nästan bara Nerello Mascalese. Vinrankorna planterades för drygt femton år sedan på ett speciellt vinfält, som är cirka 0,2 ha stort. Det är s k "selection Massale" dvs dom har plockat skott fån de äldsta och bästa vinstockarna och planterat direkt
Avstjälkning, fem dagars maceration, spontanjäsning i öppna träkar och lagras sedan runt 16 månader i stora äldre Botti samt på en del mindre ekfat. Ingen klarning och heller ingen filtrering. En ytterst liten tillsats av svavel 30 mg/liter. Det görs knappt 600 flaskor.
Ett ungt vin från förhållande vis unga vinrankor ger en färg som går i en rubinröd ton av lite ljusare nyanser..
Doften börjar med läder, jord och stall, men övergår rätt så snart i en fin samling röda bär. Här finns också en liten krutrök (lavajord), någon liten kryddighet och torkade rosor.
I munnen är det friskt med en viss stramhet och ganska så slankt. Här finns härliga röda bär (hallon, tranbär, körsbär), lite örter och kryddor samt en del steniga mineraler. Bra syra och tanniner som småbiter lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och de röda bären får nu sällskap av nypon, lite rosor och aningens lakrits.
Ett tusan så gott vin, där druvan Nerello Mascalese får glänsa.
Betyg 4
Vinet är köpt på SB och vi betalade 379 kr. Det finns endast några enstaka flaskor kvar bl a på Torpavallsgatan i Gbg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar