måndag 28 juni 2021

2008 Pignolo, Ronchi di Manzano

I veckan som gick plockade vi upp en överbliven flaska ur källaren. Jag köpte två flaskor av det här vinet för kanske fem år sedan och drack en av dessa i början på 2017. Mina tankar kan kan du läsa här.

Colli Orientali del Friuli ligger i det nordöstra hörnet av Italien, där det gränsar till Slovenien. Det är ett vindistrikt jag upptäckte i mitten på 2010-talet. Vintankar har vid två tillfällen besökt Köpenhamn för att ta del av utställare från Friulien (2014 och 2013). Det blev då uppenbart att i Friuli görs det massa spännande viner på lokala druvor.

Ronchi di Manzano grundades 1969. Sedan 1984 drivs det av Roberta Borghese, som tog över efter sina föräldrar. Idag gör hon detta tillsammans med sina båda döttrar. Vingården ligger på kullarna utanför den lilla byn Manzano, där det odlats vindruvor i århundraden. Idag förfogar dom över 55 ha vingårdar och har en årsproduktion av 200 000 flaskor.

Kvällens vin är uteslutande gjort på den lokala druvan Pignolo. Druvorna har växt på en vingård belägen på kullen Rosazzo på 200 meters höjd över havet. Druvorna skördades i oktober, då de var ordentligt mogna. Maceration med skalkontakt under 12 dagar. Knappt två år har vinet fått ligga till sig på barriquer innan det buteljerades.

Färgen går i en tät mörkröd-blålila nästan svart nyans.

En försiktig doft som börjar med lite läder och jord, men det står inte långt på innan de mörka bären tar över. Någon liten ton av eneträ, viol och lakrits.

I munnen finns en varm och mörk frukt. Det är de mörka bären vi först noterar. Här finns björnbär, blåbär, mörka körsbär, blåa plommon och aningens svarta vinbär. Lite örter och kryddor dyker upp så småningom. Tanninbettet är ordentligt. Syran trevlig. Eftersmaken är medellång och där får frukten och kryddorna sällskap av lakrits, aningens mörk choklad samt någon droppe espresso.

Ett matkrävande vin som jag hade hoppats skulle ha utvecklats mer än vad det gjort.

Betyg 4-
Det kostade 199 kr på Systembolaget då det begav sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar