onsdag 30 juni 2021

Projekt Grekland 2.0. Del 7. 2018 Pithari Red från Afianes Wines på Ikaria.

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.
Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. 

Vad som är så spännande med vinerna från Oinofilia är att de ofta är gjorda på druvor vi inte visste att dom fanns. Än finns nyfikenheten kvar hos oss och strävan att smaka och lära sig nytt.

Kvällens vin kommer från producenten Afianes Wines på ön Ikaria. Geografiskt befinner vi oss strax väster om ön Samos i Egeiska havet. Här är det inte långt till det turkiska fastlandet. 
Det är ett litet familjeägt vineri, som startade 1997 av Nikos Afianes och hustrun Maria. Idag är deras båda barn, Konstantinos och Eftychia, involverade i verksamheten. 

Odlingsmetoderna bygger på en blandning av ett biodynamiskt tänk i kombination med organisk-biologiska principer. Dom odlar i huvudsak två lokala druvor Fokiano en blå druva och Begleri en grön druva med  lite rosa skiftningar i skalet

Det här vinet är gjord på druvan Fokiano.
Druvorna skördas för hand, pressas genom fottrampning, macereras och vinifieras i amphoror av lera. Ingen jäst tillsättes utan spontanjäsning är det som gäller. Ingen klarning eller filtrering. Det finns en strävan efter att skapa ett vin på det sätt som det gjordes på antikens dagar.

Detta är absolut första gången jag dricker ett vin på druvan Fokiano.

Färgen går i en mycket ljus rubinröd ton med några stråk av tegel. Det går färgmässigt att ta det för ett rosévin.

I doften noterar vi en del skogsbär, aningens vitpeppar, något lagerblad och lite grus- och stendamm. Frisk som en havsvind. Rätt så försiktig men ändå tydlig.

I munnen är det slankt och med en ungdomlig friskhet. Här finns likheter med både Etna Rosso-viner och Nebbioloviner. Ett lättsamt vin med en viss stramhet.
Det börjar med friska röda bär: tranbär, smultron, syrliga jordgubbar, aningens hallon och en liten touch av lingon. En finstämd kryddighet, där vitpeppar (precis som i doften) markerar sin närvaro samt en del provencalska örter. Steniga mineraler, violer och rosor samt aningens nypon. Syran är trevlig och ger vinet en bra friskhet. Tanninerna bjuder motstånd och biter lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är något längre än medel med återkommande röda bär, lagerblad, rosor och en hyfsad dos mineraler.
Det här är riktigt gott och har något exklusivt och exotiskt över sig.
Betyg 4++

Vi betalade 449 DKK för vår flaskaInga kommentarer:

Skicka en kommentar