fredag 2 juli 2021

Ruffino en digital vinprovning. Del 1. Aqua di Venus Bianco och Rosato.

Jag hade förmånen att den 30 juni få vara med på en digital vinprovning som arrangerades av vinproducenten Ruffino. Deras historia startade 1877 när kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino startade vintillverkning  i den lilla byn Pontassieve några kilometer öster om Florens, där dom än idag har sin bas.  Idag omfattar verksamheten runt 600 ha vinodlingar mestadels i Toscana, men dom har även vingårdar i norra Italien. Årsproduktionen ligger på cirka 15 miljoner flaskor. Dom ägs sedan 2011 av det amerikanska bolaget Constellations Brands.

Den 30/6 genomfördes en "Presskonferens" med Francesco Sorelli (Communication Director), Helen Farrell (Editor in Chief Florentine) och Sandor Sartor (General Manager). Det mesta kom att handla om Ruffinos miljöarbete. Tre punkter som jag fastnade för BioDiversity (Soil,Water,Air), Sustainability och Responsable Drinking. 
Några uppgifter:
Idag är 40% av vingårdarna Organisk/Biologisk odlade och 2025 ska alla vinfält vara konverterade. Idag återvinns 75% av förbrukat material inte minst "Waste water", som tas till vara.
Det märks hur miljöarbete har blivit ett konkurrensmedel!

Så klart provade några viner. Totalt sju stycken. Jag delar upp det i två blogginlägg, där detta det första handlar om Aqua di Venus. Vitt och Rosé. I nästa vecka kommer det ett nytt blogginlägg om de fem röda vi testade.

Aqua di Venus Toscana IGT.
Detta är en ny produktlinje. I april 2020 kom det första vinet, som var ett rosévin med årgången 2019. I år har det även kommit ett vitt vin med årgången 2020 och rosévinet har fått en ny årgång också 2020. Flaskan till vinerna har hämtat sin inspiration från renässanskonstnären  Sandro Botticelli och hans verk "Venus födelse". Flaskan ska påminna om snäckskalet som gudinnan Venus föddes ur.



2020 Aqua di Venus Rosato.

Vinet är gjort på tre druvor med ungefär samma proportioner: Syrah, Sangiovese, och Pinot Grigio, som vuxit på strandnära vingårdar i Maremma i södra Toscana. Druvorna har pressats försiktigt och sedan fått jäsa på ståltankar, där vinet sedan fått ligga till sig en kortare tid.

Det här är ett rosévin som gör sig rikt riktigt bra till grillad fisk, diverse kycklingrätter, lättare pastarätter och sommarens sallader, men det går alldeles utmärkt att njuta det på egen hand också.
Färgen går i en vacker laxrosa nyans.

I doften hittar vi ljusröda körsbär, lite rödcitrus, örter samt några florala toner.

I munnen är det friskt, mycket torrt och lite kraftigare än många andra roséer vi druckit den senaste tiden. Det startar med röda bär såsom ljusa körsbär, tranbär, lingon och hallon. Väldigt lovande och trevlig inledning som byggs på med en del medelhavsörter bl a lagerblad. Mandariner och blodgrape förhöjer intrycken. Det finns också en tydlig mineralitet i form av sten och krita. 
Valet av druvor Syrah och Sangiovese ger vinet en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är medellång och där återkommer de röda bären, örterna, mineralerna och på sluttampen en fin sälta.
Betyg 4-
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 179 kr.


2020 Aqua di Venus Bianco

Vinet är gjort på druvmixen Vermentino (61%), Chardonnay (22%) och Sangiovese (17%). Vermentino är en ganska vanlig  grön druva i dessa trakter, men Sangiovese i vitt vin är desto mer ovanligt. Båda dessa druvor kommer från kustnära vingårdar i Maremma medan Chardonnay kommer från vingården La Solatia belägen någon mil norr om Siena. Druvorna skördas när de anses fullmogna, pressas försiktigt, efter en "naturlig" klarning används endast den översta musten, som får jäsa på ståltankar. Minst en månad på flaska innan det anses moget för marknaden

Färgen går i en ljusare nyans av halmgult.

I doften hittar vi tropiska frukter, en del citrus, aningens päron, någon liten örtighet samt daggvåta grusgångar. Inte stor och svulstig doft utan mer försiktig, men ändå tydlig.

I munnen är det friskt, lite krispigt, fasligt lättdrucket nästan törstsläckande. Den tropiska frukten från doften möter oss vid den första lilla klunken. Så läckert! Så kommer lime, lite päron, någon fläder, steniga mineraler och i eftersmaken lite sälta!

Ett härligt vin med charm som får en på gott humör.  Och försvinnande gott!!
Betyg 4-
Altia Sweden AB importerar Ruffinos viner till Sverige. Det vita vinet finns än så länge inte på Systembolaget. Ute i Europa verkar priset ligga på 13-15 euro flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar