onsdag 28 juli 2021

2009 Brunello di Montalcino Campo Giovanni

Sommaren har bjudit på en del grillkvällar. För någon vecka sedan var det några skivor entrecôte från Tjolöholm, som vi la på grillen. En grönsallad med tomater från det egna växthuset samt ugnsbakade klyftpotatis (Amandine egna) fick göra köttet sällskap. Vi tar fram vår sista flaska av Campogiovanni från året 2009. Detta var under många år en trotjänare hos Vintankar, men av någon underlig anledning är årgång 2009 den sista vi köpt. Jag har provat och skrivit om det tidigare, men då har det gällt årgångarna 20052006, 2007 och 2009

Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Sammanlagt är egendomen på 65 ha varav 14 utgör vinfält. Dom ligger på en höjd av 300 m ö h och de äldsta planterades 1966.  Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%. Vinet lagras 36 månader i stora slovenska ekfat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen går i en rubinröd ton med några lite tegelröda nästan bruna stråk.

Doften startar med läder, tobak och lite jord, som efterhand övergår i fina, mogna röda bär. En finstämd samling örter och kryddor förhöjer intrycken. Ingen stor och kraftig doft utan mer finlemmad och elegant.

Vi smakar på vinet och kan konstatera att det är ett moget vin vi har att göra med. Smakerna känns fullt utvecklade.


 Det börjar med röda bär i form av körsbär, lite jordgubbar och några tranbär.  Efterhand får körsbären en mörkare ton och lite björnbär tillkommer. Här finns gott om örter och kryddor. Trevlig syra som ger det mogna vinet en bra friskhet. Tanninerna har blivit rejält avrundade och upplevs nu som mjuka ja rentav lena. Eftersmaken är lång med härliga körsbär, lakrits och fin kryddighet.

Det här var vår sista flaska och det kändes som en perfekt timing att dricka det nu. Vinet är i min gom fullmoget och helt på topp. 
Betyg 4
Vinet är köpt på SB 2015 och kostade då 355 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar