söndag 1 augusti 2021

2014 Pur Mesnil, Franck Bonneville

Nu är vi tillbaks till mer normalt svenskt sommarväder. Lite regnskurar då och då. En hel del vind. Där emellan riktigt fint och soligt. De tre första veckorna av juli däremot rådde det konstant högsommar. En av de där ljuvliga julikvällarna blev det champagne från en producent jag kommit att uppskatta allt mer. Franck Bonville.

Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.

 Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay. Sommaren 2018 släppte dom tre cuvéer från 2012, som kom från olika Grand Cru-fält från tre byar i Côte des Blancs. Varje champagne fick namn efter den by där vinfälten hör hemma: pur Mesnil, pur Avize och pur Oger. 

Jag har druckit ett par av Franck Bonvilles cuvéer. Klicka på resp länk så får du mina tankar: Extra Brut 2013Brut 2012Prestige Grand Cru (2012/2013) samt 2012 Pur Mesnil

Det är dags för oss att pröva den nya årgången av pur Mesnil.
Druvan är Chardonnay till 100%. Pur Mesnil är gjord på druvstockar som är runt 40 år gamla och som vuxit på fyra olika vinfält: Le Tilleul (0,5 ha), Les Hauttes (0,2 ha), Les Zailleux (0,17 ha) och Les Mussettes (0,17 ha). Vinfälten är belägna på en höjd av 300 m över havet. Jordmånen är vit kalksten.
Den har fått mogna i fem år på sin jästfällning och degorgerades i november 2020. Dosagen är drygt 3g/l.

En härlig frisk och torr champagne. Lite ung idag och kommer säkert att utvecklas en del med något år i ryggläge. Ändå är den väldigt njutbar redan nu.

I doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter, mariekex, skolkrita och grusgång.

I gommen är det en fin friskhet med gröna äpplen och citrus som vi omedelbart kan ta till oss. Persika, nektariner och gula plommon samt en rejäl näve krita och steniga mineraler kan vi också notera. 
Eftersmaken är medellång och där dyker det upp lite blommor, aningens nötter, en viss sälta och ett härligt avslut av mogen grapefrukt.
På pluskontot sätter vi också den fina balansen mellan smaker och den ordentliga syran.
Den förra årgången (2012) hade en fin krämig struktur, vilket årgång 2014 inte riktigt har. Ännu.

Betyg 4+
Vår flaska är privatimporterad och vi betalade dryga femhundringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar