fredag 20 augusti 2021

2009 La Poja från Allegrini

För knappt en vecka sedan plockade jag upp en kär gammal bekant ur vinkällaren. La Poja från Allegrini. Det var ett vin som jag följde och inhandlade varje ny årgång av, men av någon outgrundlig anledning upphörde den vanan för några år sedan. Kvar i källaren fanns två flaskor och med stor nyfikenhet drog vi korken ur den som var från året 2009. Kvar i källaren ligger en flaska från året 2011.

Du som vill veta vad jag tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så får du mina tankar: 2003200420052006 samt 2007

Producent är familjen Allegrini. Välkänd för de flesta amaroneälskare. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion på cirka 1 miljoner flaskor. Sverige är Allegrinis näst största exportmarknad efter USA. Sedan 2001 har dom också ett vinprojekt i Toscana.
Kvällens vin La Poja kommer från en vingård med samma namn belägen på kullen (berget) La Grola. Högst upp på La Grola på en platå ligger den 2,65 ha stora vingården La Poja på en höjd av 320 m över havet. 1979 planterades den med enbart Corvinadruvor.

Druvorna är till 100% Corvina Veronese dvs samma druva som är ryggraden i amaronevinerna.
Efter skörden avstjälkas och krossas druvorna varsamt. Skalen får sedan macereras med musten i 9 dagar.  Malolaktisk jäsning ägde rum i november. Vinet har sedan uppfostrats på nya franska ekfat i tjugo månader, därefter femton månader på flaska innan det släpptes ut på marknaden.

Färgen går i en djup och lite mörkare rubinröd ton med några tegelbruna stråk.

En stor och rätt så kraftig doft slår emot  oss, där mogna, mörka körsbär dominerar. I mindre omfattning men ändå med viss tydlighet kan vi känna örter, kryddor och kakao. Visst andas det rätt mycket Valpolicella över doften.

Det är när vi tar första klunken som vi inser vad vi saknat La Poja. Så förbaskat gott med sina mörka, mogna körsbär, blåa plommon, solmogna björnbär, någon droppe svartvinbärssaft och förföriska örter och kryddor. En fin syra håller uppe friskheten. Tanninerna har med åren slipat av sina kanter och vi upplever vinet som rätt så mjuk, men visst tusan småbiter tanninerna i munhålan och bjuder motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där får den mörka frukten sällskap av både sötlakrits och den finaste mörka choklad en kan tänka sig. Riktigt, riktigt gott!!
Min bedömning är att La Poja 2009 är helt på topp nu och kommer säkert hålla sig där i flera år till. Du som ligger på några flaskor La Poja 2009 tycker jag absolut ska öppna en i närtid. Det är en stor vinupplevelse som väntar.
Betyg 4++
Vår flaska köptes 2013 på SB och vi betalade då 475 kr. I skrivande stund finns det inga La Poja tillgängliga på "Bolaget".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar