onsdag 25 augusti 2021

2015 Brunello di Montalcino från Canalicchio di Sopra

Det här vinet har jag varit nyfiken på att prova ända sedan vinet landade här hemma någon gång i vårvintras. Jag har varit där och fingrat på flaskan, men låtit den ligga kvar ända tills för någon vecka sedan. Vinet har fått en del internationella utmärkelser. 2015 anses som en mycket bra årgång i Montalcino, så förväntningarna är skyhöga.

Jag hade förmånen att för tre år sedan träffa Francesco Ripaccioli (från ägarfamiljen) på en vinprovning i Stockholm. Den intresserade kan läsa om detta här.

Historien tar sin början 1962 då Primo Pacenti grundar vinföretaget Canalicchio di Sopra. Egendomen är belägen strax nordost om samhället Montalcino. 1966 görs det första egna vinet. 1967 är Primo Pacenti med att tillsammans med tolv andra producenter grunda Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, vars syfte är att säkerställa att kvaliteten hålls uppe på en hög nivå. 1990 lämnar han över ansvaret till svärsonen Pier Luigi Ripaccioli. Idag omfattar egendomen runt 60 ha, varav 15 ha odlas för vinframställning, 2 ha olivlundar och resten är jordbruks- och skogsmark. 2001 involveras dom tre barnbarnen Simonetta, Marco och Francesco i företagets verksamhet. Tre generation som sida vid sida för företaget framåt. Odlingarna består endast av Sangiovese. Dom gör tre viner: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Den senare görs endast exceptionellt bra år. Årsproduktionen ligger på totalt 60 000 flaskor. Hur många dom gör gör av var sort är helt beroende på årgången. Francesco uttryckte det också som “Hellre en riktigt bra Rosso än en medioker Brunello”.

 Druvorna har kommer från deras äldsta vinstockar, som vuxit på vinfält belägna runt 300 m över havet. 40% från vinfältet Canalicchio (lerjord rik på magnesium och järn) och 60% från vinfältet Montosoli (sten, sandsten och mineraler). 
Efter skörd tas stjälkarna bort. Jäsningen sker på ståltankar och med en maceration som varar mellan 15 och 20 dagar. Vinet har fått mogna i 36 månader på en blandning av 25 och 50 hl stora ekfat. Ytterligare ett år på flaska innan det är moget för marknaden

Vilket fantastiskt vin! Vi blir alldeles lyriska! Visst är det ungt och visst kommer det att utvecklas fint under de kommande åren, men jisses hur det levererar redan nu. Ren magi på flaska. Kanske den bästa Brunellon jag någonsin druckit!!

Doften börjar med lite försiktiga toner av läder, piptobak och jord för att efterhand domineras av i huvudsak mörk frukt, men här finns också tydliga inslag av lite ljusare bär. Finstämda toner av örter och kryddor förgyller doftintrycken liksom de diskreta inslagen av grusig trädgårdsgång och blommor.

Visst är doften trevlig att sniffa på, men när vi dricker av vinet (efter en timme på karaff) så blir storheten med det här vinet uppenbar. Elegant och smakrikt. Mer elegans än kraft. Frukten bestående av körsbär, björnbär, tranbär och röda vinbär är oemotståndlig. Lägg därtill någon nypa kryddor och örter, aningens viol, söt lakrits (främst i eftersmaken) och någon liten bit mörk choklad. Allt komponerat med finess och balans. Härlig syra, lite bitande tanniner och ljuvlig eftersmak fullbordar smakintrycken. Ja ni hör själva hur det låter. Ren och skär magi!
Betyg 5-
På SB kostar vinet 588 kr och dessvärre noterat som slutsålt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar