måndag 2 augusti 2021

Moz Colfondo från Costadilà

Jag ligger fortfarande lite efter med bloggandet. Här kommer ett inlägg om ett uppfriskande vin, som vi njöt av då högsommarvärmen regerade. Det blev mycket läsande på altanen i skuggan. Dagliga havsbad. Så klart något uppfriskande på den sena eftermiddagen. Vad gör sig bättre än Colfondo när det är högsommar.

Costadilà.
Företaget startades av Ernesto Cattel med ambitionen att göra vin som påminde om vin som hans farfar gjorde det en gång i tiden. Ernesto var lite av en pionjär att återföra tillverkning av Prosecco till hur det ursprungligen gjordes dvs som en Col fondo. Ernesto gick bort 2018 och hans medhjälpare sedan många år Martina Celi och Alex della Vecchia driver företaget vidare i samma anda.

Namnet Costadilà kommer från Costa di lá vilket betyder "Berget där borta".

Moz.
Det här vinet är ett uttryck för den experimentlusta som Ernesto hade. Han här blandat druvan Moscato Fior d´arancio med druvan Glera för att få ett mer aromatiskt vin. I övrigt görs det på liknande sätt som deras övriga Col fondo dvs jäsning på ståltank, skalmaceration runt en vecka och en andra jäsning på flaska. Ingen klarning, ingen filtrering och inget tillsatt svavel. Detta gör att det blir en jästfällning på några centiliter kvar i botten på flaskan. Col fondo betyder också med botten.
Resultatet blir ett sprudlande friskt vin med en alkoholstyrka på 10,5% och med en lysande orangefärg.

Ett väldigt gott, lättdrucket och törstsläckande vin med massor av charm. 
Vi dricker det ute på kyrkbänken tillsammans med brodern och svägerskan. Flaskan töms i ett nafs.
Det här är inget vin vi djupanalyserar. Jag för inga anteckningar, men ur minnet har den trevliga doften av röd citrus, övermogna äpplen, regnvåta berghällar, nyjäst bröd samt rosor dröjt sig kvar. 
I munnen är det främst friskheten från den röda citrusen, mogna äpplen och tropiska frukten som etsat sig kvar.

Det är så här vi vill minnas sommaren. Sol och värme, salta bad och något läskande på kyrkbänken. 
Betyg 4.
Vår flaska är köpt på SB för 214 kr. Just för tillfället verkar Costadilas viner vara slutsålda. Mitt råd blir att hålla koll på när de dyker upp igen på SB och då vara flink på tangenterna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar