torsdag 19 augusti 2021

Projekt Grekland 2.0 Del 11. 2017 Negoska Rosé. Tatsis

 2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.

Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. 

En av dessa varma, soliga och underbara eftermiddagarna i början på augusti behövde vi något svalkande och törstsläckande. I källaren fanns en flaska rosévin på druvan Negoska. Jag har endast vid ett tillfälle tidigare druckit det här vinet. Det var en underbar vårdag i maj 2017, som du kan läsa om här.

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Det här vinet är gjort uteslutande på den blå druvan Negoska, som vuxit på vinstockar med en ålder på 40-60 år. Druvorna avstjälkas och macerationen pågår i 12-18 timmar. Det är vare sig klarnat eller filtrerat, vilket gör att det samlas lite grums i botten på flaskan. Endast naturlig  s k vildjäst används.

Färgen går i en läcker brons- och hallonröd ton.

I doften hittar vi röda bär, citrus, regnvåt grusgång, nyskivade skogschampinjoner och några sommarblommor. Ingen stor och kraftig doft, men ändå ganska så tydlig.

Vid den första klunken ler vi belåtet. Det är så här vi minns det och som vi längtat efter det. Stor och behagfull syra som ger vinet en härlig friskhet. Precis vad vi önskar oss denna varma sommardag. Smånafsande tanniner bjuder på ett trevligt motstånd. Sällan vi mött tanniner i ett rosévin, men som jag läste på någon blogg "hos Tatsis har även vattnet tanniner". Smakupplevelsen startar med en samling röda bär, där jordgubbar, tranbär och hallon är särskilt tydliga. Därpå följer röd citrus av typen mandariner och blodapelsin. I det läckra törstsläckande slutet får vi steniga mineraler, lite blommor och blodgrapefrukt.

Vi är stormförtjusta i det här lite egensinniga och charmiga rosévinet. 
Betyg 4.
Vår flaska kostade 179 DKK. Köpt av Oinofilia i Köpenhamn. Dessvärre slutsålt. Det känns som ett givet val att köpa inför våren och sommaren 2022, när det kommer åter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar