måndag 16 augusti 2021

Funtanaliras , Vermentino di Gallura från Cantina Sociale del Vermentino-Monti.

 Vi har under två veckor haft dottern hemma tillsammans med sin italienske sambo. Det har blivit åtskilliga kvällar där dom fixat maten. Egentligen är det nog Walter som gjort det mesta. En av kvällarna fick vi en risotto med bläckfisk och ett vin som dom tagit med sig.

Sardinien är medelhavets näst största ö. På ett sätt kan en säga att Sardiniens historia speglas i vilka druvor som odlas där. Det finns en del inhemska druvor, andra druvor som grekerna tog med sig och så klart en del som spanjorerna förde dit under den 400-åriga perioden som Sardinien tillhörde Spanien. 1720 togs ön över av Savojen och in kom också nya druvor. På Sardinien har det odlats vin sedan länge. Det finns fynd som pekar på att redan 1600 f Kr existerade det vinodlingar.

Sardiniens enda DOCG är Vermentino di Gallura belägen på öns nordöstra sida. Vermentino måste utgöra 95-100 %. Vermentino är dock inte en så gammal druva. Det äldsta skriftliga belägget kommer från 1658 då druvan beskrivs i Piemonte. Det finns indikationer som pekar på att det är en inhemsk druva från Sardinien. Dessa bygger bland annat på DNA-forskning och källor som anger att den druva som på 1300-talet kallas arratelau eventuellt är liktydig med vermentino. Vermentino finns också i Languedoc i Frankrike under namnet rolle samt i de italienska vinområdena Ligurien, där den kallas pigato och i Piemonte under namnet favorita. Det är också en viktig druva på grannön Korsika, en annan tänkbar ursprungsplats för druvan. 
Källa: DinVinguide.se
Det här är ett vin, som uteslutande är gjort på druvan Vermentino. Druvorna kommer från vinfält belägna på 300-450 m höjd över havet. Producent är Cantina Sociale del Vermentino-Monti, som har sin verksamhet förlagd i den nordöstra delen på Sardinien inte så långt från staden Olbia.
Det är sparsamt med info om både vin och producent och så mycket mer än detta har jag inte kunnat hitta.

 Färgen går i en blek halmgul nyans.

 I doften hittar jag citrus, sommar blommor, krusbär, lite persika och grusig sommarväg.

Det här är ett vin som vi verkligen gillar. Det finns en härlig friskhet  med inslag av citrus, krusbär, gröna äpplen, fläder, lite päron, aningens nässlor, persika och steniga mineraler. En trevlig och bra syra sätter vi på pluskontot. Eftersmaken är medellång.
Ett alldeles utmärkt vardagsvin, som gör sig särdeles bra till fisk- och skaldjur, men klarar sig väldigt bra på egen hand en solig sommareftermiddag. 
Betyg 4

Dessvärre finns inte vinet på "Bolaget".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar