måndag 9 augusti 2021

Projekt Grekland 2.0 Del 10. 2018 Gi & Uranos från Thymiopoulos

 2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.

Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. 

En dag i förra veckan vankades det grillad lammentrecôte, klyftpotatis, tzatziki och en fräsch grekisk sallad. Så klart dricker vi något rött från Grekland. Jag gillar druvan Xinomavro och för fyra år sedan lät vi oss imponeras av Gi&Uranos (Earth and Sky) från Thymiopoulos, så vi återknyter bekantskapen med det vinet fast i version 2018.

Familjen Thymiopoulos har ägt vingårdar i Naoussa sedan flera generationer tillbaks, men det är först på senare år som dom börjat producera vin under eget namn. Det startade när Apostolos Thymiopoulos återvände till sina hemtrakter efter avlagd examen vid Athens Universitet på Oenology-programmet i början på 2000-talet. Verksamheten drivs enligt organisk-biologiska metoder med inslag och tankar från den biodynamiska-läran. Därför används ingen konstgödsling, besprutning med syntetiska preparat mm. Hans tankar är att varje årgång ska få ge sin egna prägel åt vinet, därför så lite "intervenering" som möjligt i vinframställandet. En minimal tillsats av SO2 är i många fall ändå nödvändig.
Idag för förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.

Vinet är gjort på den grekiska druvan Xinomavro till hundra procent. Druvorna har vuxit på vinstockar som har en ålder på mellan 40 och 50 år. Vingårdarna ligger på en höjd av 180 - 450 meter över havet. Vinet har fått jäsa med naturlig jäst. Det har fått ligga till sig på gamla ekfat (en blandning av 225 l, 300 l och 500 l) i cirka 18 månader. Det tappas på flaska ofiltrerat.

Årgång 2013 drack jag i augusti 2017. Vad jag tyckte kan du läsa här.

Vinet har en djup lite mörkare rubinröd färg.

Doften startar med regnvåt jord, nyskivade champinjoner och aningens läder. Den röda frukten tar så småningom över förstärkt med lite örter och kryddor. I mindre omfattning men ändå klart noterbart är tonerna av tomatblad, svarta oliver, aningens violer och rosor samt somrig grusväg.

I munnen är det ett kraftigt vin och ganska så fylligt. Den fina frukten tar omedelbart kommandot. Det börjar med röda bär såsom hallon, körsbär, aningens jordgubbar och tranbär. Här finns också ett tydligt inslag av mörkare bär främst björnbär och blåbär. Kryddor, örter svart te, nypon, olivspad och tomatpuré tycker vi oss kunna känna i den komplexa smaken. En fin syra och stadiga tanniner balanseras av den undersköna frukten. Eftersmaken är lång med mer frukt, örter, grusiga mineraler, rosor och unset vanilj.

Ett underbart gott vin, som sitter som en smäck till vårt grillade lamm. 
Betyg 4+
Vi betalade 309 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar