söndag 22 augusti 2021

Tre Champagner från Paul Déthune: Brut Rosé, Extra Brut samt Millésime 2008.

Paul Déthunes champagner har med tiden blivit mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 

Den senaste månaden har vi druckit tre av Paul Déthunes Champagner.

Brut Rosé.
Detta är en av mina absoluta favoriter bland roséchampagner. 

Vi drack den häromveckan, då vi besökte vännerna Stig och Anki i deras paradis i Hamburgsund. 
Sommaren hade tagit paus. Ute blåste och regnade det, men härinne var det varmt och mysigt. Paul Déthunes roséchampagne i våra glas ackompanjerades av plockmat. Ganska omgående så var de fina och viktiga samtalen i full gång.

Färgen går i en lite mörkare laxrosa ton med någon kopparfärgad nyans som tillskott.
Doften är packad av röda bär, grusig sommarväg, rosor och röd citrus. Riktigt trevlig doft, men det är smaken som vi faller för. Den härliga friskheten och de röda bären (läs syrliga jordgubbar, tranbär, några hallon och fina, ljusa körsbär) skapar sommarglädje inombords. Här finns också röd citrus (mandariner, blodapelsin), steniga mineraler, skolkrita, en diskret liten örtighet och på detta ett avslut av blodgrape. Bara så gott!!

Det är en champagne gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay(20%). I basen är det vin från 2015. Ungefär 50% är s k reservvin. Den degorgerades i juli 2018.

Betyg 5-

Mina flaskor är slut och det börjar därmed bli hög tid att fylla på källaren av Brut Rosé från Paul Déthune.
Extra Brut

Det här är en av Paul Déthunes enklare och därmed billigare cuvéer. Kanske inte så komplex, men väldigt god i all sin enkelhet.

Extra Brut är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Basvinet är från 2016 och 50% är s k reservvin. Den är endast stålfatslagrad. Den degorgerades i januari 2019, vilket betyder att den legat knappt två år på sin jästfällning. Dosagen brukar ligga på 5g/liter.

Det finns en ungdomlig friskhet i såväl doft som smak. Det är gott om äpplen och citrus. I doften hittar vi krita, grus och snäckskal, några gula stenfrukter och aningens kaprifol. I munnen är den torr utan att vara knastertorr. Citrusen drar iväg åt det röda hållet (mandariner, blodapelsin). Persika och aningens brioche bättrar på smakupplevelsen. I avslutet lite grapefrukt. 
Betyg 4
Min flaska kostade 330 kr. Just nu är priset 345 kr hos Franska Vinlistan.


2008 Millésime.
Millésime 2008 har jag druckit ett flertal flaskor av och varje gång har den imponerat på mig. Den första flaskan dracks i mars 2018 och resulterade i den här tokhyllningen. De därpå följande flaskorna har varje gång levt upp till mina högt ställda förväntningar.

Det här är den sista flaskan och jag vill påstå att den är helt på topp och någon ytterligare utveckling tror jag inte på.

Doften startar med övermogna äpplen och citrus, men ganska så omgående tillkommer nybakat bröd, gula stenfrukter, röda bär, grusig sommarväg och snäckskal. En trevlig och angenäm doft utan att vara alltför påträngande.

Precis som  med doften är det de lätt övermogna gul-gröna äpplena som vi först noterar. Strax därpå får vi en samling röda bär främst jordgubbar, hallon och smultron. Även citrus i form av mandariner och blodapelsin noteras liksom persika, gula plommon och aningens aprikos. En trevlig syra av röda äpplen skärper till intrycken. I avslutet steniga mineraler och krita, aningens rostat bröd och så lite blodgrape. Förbaskat gott helt enkelt!!

Millésime är gjord på Pinot Noir (40%) och Chardonnay (60%). Vinifiering liksom en kortare mognadstid har ägt rum på 34 hl stora ekfat. I april 2009 buteljerades den här årgången. Den degorgerades i maj 2017, vilket betyder att den legat åtta år på sin jästfällning.

Betyg 5-

Paul Déthune dyker väldigt sällan upp i systembolagets sortiment. Mina flaskor köper jag av Franska Vinlistan. Millésime 2008 är slutsåld sedan länge och just nu hittar jag ingen annan Millésime där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar