söndag 8 augusti 2021

2019 Les Vignes de Lantignié, Beaujolais Village, Jean-Marc Burgaud

Det blir någon flaska Beaujolais varje år. De gånger jag druckit Beaujolais de senaste åren har jag ofta blivit positivt överraskad och fått konstatera att de varit betydligt bättre än sitt något skamfilade rykte. Det har ofta krävts att en lägger på några kronor och undviker de allra billigaste. Det dök för en tid sedan upp en möjlighet att köpa några flaskor i ett par olika prisklasser från Jean-Marc Burgaud. En producent jag aldrig tidigare druckit något av. Det blev ett köp och först ut är den enklaste av de tre.

1989 startade Jean-Marc Burgaud tillsammans med sin hustru och kompanjon Christine sin vinverksamhet genom att hyra 3 ha vinfält. Idag äger dom runt 19 ha varav 13 ha i Morgon (7 ha i Côte du Py), 1 ha i Régnié samt 5 ha Beaujolais Villages. Verksamheten har sin bas i Villié-Morgon. All odling sker enligt organisk-biologiska metoder utan att vara certifierad. Allt arbete i vingården utförs för hand eller med hästar som hjälpmedel. Naturlig jäsning och inga tillsatser förutom lite svavel vid buteljering.

Kvällens vin är en Beaujolais Villages från byn Lantignié, där familjen Burgaud har sitt ursprung. Druvan är så klart Gamay, som vuxit på vinrankor med en ålder på drygt 50 år. 

Macerationen varade runt sju dagar. Ingen avstjälkning utan de hela klasarna pressades varsamt inför jäsningen. Vinet har fått tillbringa en kortare tid på fat av cement innan det buteljerades.

Färgen går i en djup rubinröd ton.
I doften hittar vi främst en samling röda bär, där det även smugit sig in något mörkare bär (björnbär). Vi noterar också lite violer, krossad sten samt en diskret samling örter.
Visst är det en försiktig och trevlig doft, men det är då vi tar den första klunken som våra ögonbryn höjs och vi utbrister "mmm det här var inte dumt alls". Riktigt gott faktiskt konstaterar vi lite senare. 
Ganska så slankt. Friskt med en viss stramhet. De röda bären från doften möter oss omgående. Nu i form av röda körsbär, vildhallon, röda vinbär och tranbär. Något enstaka björnbär noteras också. Aningens läder initialt. Steniga mineraler. Små nätta örter. En trevlig och tilltalande syra bildar tillsammans med de försiktigt bitande tanninerna en stadig ryggrad. Medellång eftersmak.

Det här faller oss verkligen i smaken. Riktigt gott redan nu och kan nog utvecklas något de närmaste åren. Så klart blir vi nyfiken på vad deras viner från de bättre lägena i Côte du Py smakar.
Betyg 4
Vinet är köpt från Systembolaget och kostade 179 kr. Jag ser att det nu är anmält som slutsålt. Ett bra pris för ett bra vin, så håll utkik om det kommer åter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar