söndag 26 augusti 2018

Prestige Grand Cru Blanc de Blanc , Franck Bonville

I början på augusti blev jag bjuden på en champagne från en vinmakare jag aldrig tidigare smakat något av. En positiv upplevelse som får mig att vilja smaka mer av den här producenten har i sin portfölj.
Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.

Vi dricker den här kvällen deras Brut Prestige, som är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Det är en blandning av årgångarna 2012 och 2013. Den har fått ligga närmare fyra år på sin jästfällning innan den degorgerades i april 2018. Dosagen är 7,5 g per liter.

Färgen går i en blekgul nyans med lite vårskira gröna stråk. Massor av små fina bubblor i en oändlig ström tar sig från botten av glaset upp mot ytan.
I den smått komplexa doften kan vi urskilja gröna och gula äpplen, aningens citrus, nybakade baguetter, stendamm, någon liten örtighet och på sluttampen såväl vita blommor som gula stenfrukter.

En mycket frisk champagne med stor och bra syra. I munnen är det de ljusgröna äpplena som vi först noterar. Omogna Transparente blanche ger en fin krispighet. Här finns också en del citrus, visserligen i mycket små portioner. Persika, gula plommon, nektariner och en liten touch av aprikos förgyller mellanpartiet. I avslutningen känns de steniga mineralerna, någon ton av rostat bröd och det lite bittra grapefrukt-avslutet.
Visserligen riktigt bra redan nu, men kommer säkert utvecklas fint de närmaste åren.
Betyg 4
Priset på SB är 395 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar