fredag 10 augusti 2018

Alfred Gratien Roséchampagne

I förra veckan när dottern och hennes pojkvän var på besök firade vi detta med att öppna en flaska  Roséchampagne. En riktigt bra sådan, som vi kunde njuta av i den varma sommarkvällen. Visst har vädret med hettan och torkan ställt till mycket problem, men åt detta kan vi inte göra så mycket. I vart fall inte just nu. Vi njuter av de varma sommarkvällarna och dricker lite bubblande friskhet.

Alfred Gratien har en historia som tog sin början 1864 i Épernay. Ansvarig för själva verksamheten är idag Nicolas Jaeger, fjärde generationen champagnemakare hos Alfred Gratien.
Vi har endast druckit ett par av AG:s cuvéer. 2008 Cuvée Paradis drack vi på hösten förra året. Den var alldeles sagolikt bra. 2004 Brut Millésimé var även den väldigt bra. Fast upp till Cuvée Paradis nådde den ju inte riktigt.  Nu är det således dags för deras Rosé.

Vinet är gjort på druvorna Chardonnay (56%), Pinot Noir (23%) och Pinot Meunier (21%). Basårgången brukar utgöra 50% och resten är en blandning av gamla årgångar. Den här flaskan har 2012 som basår.
Musten från första pressningen jäser till ett basvin i ekfat om 228 liter, som tidigare använts fyra gånger till Chablisviner. Rosévinet skapas genom att tillsätta Pinot Noir-vin, ingen saignée. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning. Efter andra jäsningen på flaska ligger vinet på jästfällningen i minst 48 månader.
Färgen går i en laxrosa nyans.
Här finns massvis av små bubblor som i en oändlig ström tar sig från botten på våra glas upp mot ytan.

I doften hittar vi smultron, jordgubbar, lite röda citrustoner, kryddor, stendamm, aningens rostat bröd och någon försiktig ton av rosor. En trevlig och inspirerande doft, som får oss att längta efter den första lilla klunken.

I munnen är det en champagne av ett något kraftigare slag, men ändå med stor elegans. Ingen malolaktisk jäsning ger en stor och fin syra, men inte alls så att den blir särskilt påträngande. Massor av röda bär (samma som vi känner i doften) men med tillägg av övermogna röda vinbär. Det finns ett djup i bärsmaken som vi får för oss att faten har bibringat. Tonen av rostat bröd är mer påtaglig i smaken än i doften. Mandariner och blodapelsin i mellanpartiet utgör tillsammans med de stenhaltiga mineralerna ett trevligt inslag. Hyfsat lång eftersmak med lite örter och blodgrape. Just blodgrapen ger det där lilla bittra avslutet som vi är så förtjusta och som som också ger känslan av törstsläckning.

Det här är en matvänlig champagne. Vi utnämner den till SB:s bästa roséchampagne under 400 kr.

Betyg 4++
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar