fredag 13 oktober 2017

2008 Cuvée Paradis, Alfred Gratien

Vi har inte druckit så mycket av champagneproducenten Alfred Gratiens olika cuvéer. Deras Cuvée Paradis från 2008 har föregåtts av ett gott ryckte, så vi slog till och inhandlade ett par flaskor.
Alfred Gratien har en historia som tog sin början 1864 i Épernay. Ansvarig för själva verksamheten är idag Nicolas Jaeger fjärde generationen champagnemakare hos Alfred Gratien.
Den här champagnen är gjord på druvorna Chardonnay (65%) och Pinot Noir(35%), som uteslutande vuxit på vingårdar belägna i Premier Cru och Grand Cru områden. Jäsningen äger rum på 225 liters ekfat, som använts fyra gånger tidigare till Chablisviner. Efter andra jäsningen på flaska ligger vinet på jästfällningen i minst 48 månader.

Vi möts av en lätt och tämligen elegant doft, där röda äpplen, citrus (apelsinskal), mariekex och regnvåt grusgång utgör huvudinslagen. En försiktig ton av gula stenfrukter kan vi också notera.
Det är en inbjudande och inspirerande doft, som höjer förväntningarna på smakerna.
I munnen är det en härlig friskhet och underbar syra som tillsammans med den livgivande moussen får oss att nicka belåtet och fylla på våra glas. Smakerna då! Det börjar med en samling gula stenfrukter: plommon, persika, aprikos, nektariner och mango, som efterhand blandas upp med citrus av det rödaktiga slaget (apelsin, mandarin), gulröda äpplen med en ljuvlig syrlighet. Ett påtagligt inslag av bröd noteras.
I det långa avslutet hittar vi de grusiga mineralerna vi kände i doften fast nu tillsammans med nötter, lite nougat och unset honung alldeles i avslutet.
En strålande champagne som balanserar syror, frukt, bröd och mineraler på ett underbart sätt. Och ändå tror jag att den ståndaktige som lägger undan någon flaska ett par år kommer att belönas rikligt.

Betyg 4++

Priset på SB är 549 kr. En slagning på SB:s hemsida visar att det ska finnas 6 olika butiker med saldot 1, då vet vi att just saldot ett väldigt ofta betyder att det är slut. Det går heller inte att beställa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar