För någon vecka sedan var vi några goda vänner som träffades för att förbereda oss för höstens vinresa till Priorat. Vi startade med två olika Cava, som du kan läsa om här.
Vi hade sedan gjort ett hederligt gammalt knytis, där alla bidrog med både mat och vin.
Vi provade fyra olika viner till maten. Alla väldigt olika, men mycket goda.
2014 Somni.
Producent är Portal del Priorat, som grundades 2001 av Alfredo Arribas. Tanken har varit att köpa upp dåligt underhållna fält på Priorats branta sluttningar. Idag förfogar dom över 40 ha små vinfält. Odlingen sker enligt organisk-biologiska odlingsmetoder med biodynamiska inslag.
I huvidsak är det Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Franc och Monastrell som odlas.
Jäsningen sker på stål fat. Lagringen sker på franska ekfat. Somni är i huvudsak gjort på Carignan och Syrah med någon liten skvätt Grenache. Vinet har fått mogna i 14 månader på franska ekfat.
Detta var det av kvällens viner som stack ut mest. Framförallt i doften. Vissa av oss hade det som favorit (bl a jag). Andra gillade det inte alls.
En tämligen stor doft, där jord, hö, läder och tobak tar stor plats, men här finns också en fin mörk frukt och örter.
I munnen är det den mörka frukten som tar kommandot. Vi känner blåbär, björnbär, körsbär, slånbär och blåa plommon. Allt förstärkt med finmalda örter, steniga mineraler och ett litet inslag av blodigt kött. Ett rätt så kraftigt vin med en fin syra och tanniner som biter utan att för den skull bli alltför nårgångna. Eftersmaken är medellång och där får frukten och örterna sällskap av både kakao och lite mocca.
Betyg 4
2014 Marge
Det här är ett vin från den lilla producenten Celler L´Encastell. På sina 8 ha runt byn Porrera har dom under lång tid drivit vinodlingar, men det var först 1999 som dom gjorde viner under eget namn. Vingårdarna ligger på en höjda av 400-650 m över havet.
Den årliga produktionen ligger på drygt 25 000 flaskor fördelat på fyra viner. Marge är deras storsäljare.
Kvällens vin är gjord på druvorna Grenache (50%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%), Carignan (10%) och Syrah (5%). Vinet har fått runt ett år på ekfat. En del nya amerikanska och en del begagnade franska ekfat.
I doften känner vi främst mörka bär med några instick av lite rödare bär. Vi noterar också örter, en tydlig blommighet samt lite influenser från fathanteringen.
I munnen är det mogna, solvarma björnbär, mörka körsbär, blåbär och någon liten ton från skogshallon som dominerar. Här finns också en hel del örter och ett tydligt inslag av sten och kalkiga mineraler. En finstämd syra ger vinet friskhet. Tanninerna är fortfarande unga och aktiva, vilket innebär att de bjuder motstånd och smånafsar i gommen, men blir aldrig alltför närgångna.
Eftersmaken är medellång och det är först där som vi noterar lite toner från den varsamma fathanteringen.
Betyg 4
2008 Coma Vella
Producent är Mas d´en Gils med en mer än 300-årig historia i kommunen Bellmunt del Priorat. 1998 köptes den av familjen Rovira Carbonell, som nu bedriver vinframställning i fjärde generationen. Odlingarna sker efter biodynamiska principer.
Coma Vella är gjort på druvorna Grenache (ett par olika kloner), Carignan och Syrah. Så klart är det endast egna druvor som använts. Vinet har fått åldras i dryga året på franska ekfat samt ytterligare närmare två år på flaska innan det är moget för marknaden.
I doften känner vi mörka plommon, mörka bär, örter samt någon liten ton av vanilj och viol.
I munnen återkommer de mörka bären i en ganska så mogen och samtidigt intensiv ton: björnbär, blåbär, körsbär och plommon. Örterna är på plats. Syran går i en liten finstämd stil. Tanninerna är närvarande, men ganska så mjuka.
I eftersmaken tillkommer steniga mineraler, espressokaffe, unset vanilj och lakrits.
Betyg 4
2015 Les Crestes
Producent är Celler Mas Doix. Vingårdarna ligger på sluttningarna i
den nordvästra delen runt byn Poboleda.
Verksamheten i den nuvarande formen startade 1998, men druvor har man
odlat sedan mitten på 1800-talet. Idag förfogar man över 15 ha vingårdar
som ligger på de branta sluttningarna 350-500 m över havet. Dom gör fyra
olika viner. Deras enklaste vin Les
Crestes kostar 239 kr. Jag skrev om 2008:an för nästan fem år sedan. Salanques är den som kommer därnäst. Vi drack den för något år sedan i årgång 2012. Jag skrev då ett inlägg som du kan läsa här
Deras två toppviner (Doix Costers de Vinyes Velles och 1902) har jag aldrig smakat. Den förstnämnda finns i beställningssortimentet för nästan en tusing.
Vinet är gjort på druvorna Grenache (80%), Carignan (10%) och Syrah (10%). Det har fått tillbringa runt åtta månader på franska ekfat (som använts en gång tidigare).
Doften har en frisk ton av såväl mörka som lite ljusare bär. Vi noterar ett tydligt inslag av örter. Lite läder finns i bakgrunden samt även grusiga mineraler och balsamico.
I munnen känns det lite svalare och slankare än de tre andra vinerna. Ganska så frisk i sin framtoning. Känslan av en ung frukt biter sig fast. Här finns både mörka bär (björnbär, blåbär, slånbär) och lite ljusare med främst hallon, körsbär och röda vinbär. Ett påtagligt inslag av örter och kryddor liksom mineraler kan vi också pricka av. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd, dock mer mjuka och lena än sträva. Eftersmaken är medellång och nu känns frukten av det mer mogna slaget. Hela tiden är kryddor och mineraler med på smakresan. Alldeles i avslutet bjuds vi på lite sötlakrits.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar