fredag 6 oktober 2017

Grekiska viner del 10: 2014 Metagitnion

Dags för nästa avsnitt i vårt grekiska vinäventyr. Den här gången blir det ett vitt nästan orange vin.
Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören  Oinofilia. Vi har tidigare skrivit om nio av dessa:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
Economou Estate 1999 Sitia

2014 Orgion, Sclavos Winery
Retsina från Tetramythos
- 2015 Assyrtiko de Mylos, Hatzidakis
2015 Aidani, Hatzidakis

2013 Gi&Uranos (Earth&Sky) Thymiopoulos

Evriviadis Sclavos tog sin agronomexamen 1996 och övertog strax  därefter familjens verksamhet. Redan från början var det organisk-biologisk odling som gällde, men efter ett par år ställde han om till Biodynamiskt jordbruk. Geografiskt befinner vi oss i den joniska övärlden på ön Kefalonia i byn Lixouri. Han har satsat på lokala druvor såsom Robola, Mavrodaphne, Tsaoisi, Vostilidi m fl.

Metagitnion är till hundra procent gjort på den mycket lokala druvan Vostilidi från hundraåriga vinstockar.
I början på 2014 drabbades Kefalonia av en svår jordbävning. Sclavos vineri fick så klart stora skador. Trots detta lyckade han ändå med konsstycket att producera en del vin bl a detta mycket speciella vin.
Ingen klarning, ingen filtrering, inget svavel och lagring på använda ekfat har skapat ett vin med en bärnstenfärgad ton.
 Doften är annorlunda och speciell, inte så att den är dålig eller konstig. Jag har bara aldrig stött på något liknande. Ganska så kraftig och väldigt tydlig med torkade nektariner, aprikoser, några sommarblommor, inslag av citrus, nötter och vulkanmineraler. Någon liten oxidativ framtoning har doften.
Ja, det är inte utan att det uppstår en nyfikenhet på hur det smakar .....
Även smaken har sin egna stil. Absolut gott, men annorlunda. Vinet har en en tilltalande friskhet. Den torkade frukten återkommer liksom citrusinslaget och vulkan-mineralerna. Här finns nötter, toner från muscovadosocker, några bokna äpplen och kryddor bl a kanel. Någon liten strävhet som jag tolkar som mycket finkalibrerade tanniner. Lång eftersmak, där även lite vanilj och honung kompletterar den intensiva smaken.
Ett vin vi verkligen gillar.
Betyg 4
 Vinet är köpt av Oinifilia i Köpenhamn. Jag betalade 219 DKK

Vinet funkade alldeles utmärkt till en morotsoppa gjord på egenodlade morötter. En klick Creme-fraiche med ingefära toppade soppan.

Det här enkla receptet från Arla använde vi.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar