Häromveckan drog vi korken ur vår sista flaska av den här Chiantin. Vi hade just fått besked av Gabriel på Bristly Wine att producenten lagt ner sin vinframställning. Vinmakaren bakom La Porta di Vertine har nu börjat samarbeta med en annan vingård i Montalcino - Terralsole. Så klart beställde vi ett par flaskor för att bilda oss en egen uppfatning om vinerna. Återkommer till dessa senare i höst.
Vi skrev lite om La Porta di Vertine i februari 2016. Du hittar den informationen här.
Vinet är gjort på i huvudsak druvan Sangiovese, men med en liten slatt Canaiolo och Colorino.
Ekologisk odling.
Doften präglas av körsbär, läder, våt jord och en floral ton.
I munnen är det de syrliga körsbären som sätter tonen. De kompletteras med slånbär, hallon och lingon samt ett knippe trevliga örter.
Syran och tanninerna balanserar frukten på ett väldigt trevligt sätt samtidigt som de ger en ordentlig ryggrad åt den här Chiantin. Först i avslutet känner vi lite torkade rosor och aningens toner av ekfat.
Ett trevligt och gott vin som lätt förgyller vardagen. Kanske inte det mest eleganta och komplexa vinet, men ett gediget hantverk och ett vin som gör sig särdeles bra till diverse vardagliga kötträtter.
Betyg 4
Vi betalade, om jag minns rätt, 199 kr på SB. Där fick man mycket vin för pengarna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar