tisdag 24 oktober 2017

Årets bästa Chianti! 2006 Il Poggio Chianti Classico, Castello Monsanto

Det här inlägget blev nästan klart i förra veckan, men inte riktigt....
Vintankar har befunnit sig i Barcelona och Priorat den senaste veckan därav tystnaden på bloggen.
Nu färdigställer vi det här inlägget och sedan kommer de följande bloggposterna att handla om våra upplevelser i Katalonien.

Vintankar fick möjlighet att köpa ett styckat vildsvin för en tid sedan. I lördags hade vi några grannar på besök och bjöd på vildsvinsstek. Hustrun hade verkligen lyckats få till det. Vansinnigt gott.
Jag plockade upp en bättre flaska Chianti från källaren. Och det var det verkligen. Årets bästa Chianti utan tvekan. Den fanns fortfarande kvar i beställningssortimentet, så vi knappade snabbt in en påfyllning lite senare på kvällen.
Producent är Castello di Monsanto med sin verksamhet runt den lilla staden Poggibonso strax utanför Siena. Idag är det Fabrizio Bianchi och dottern Laura som har ansvaret. Totalt omfattar egendomen 72 ha vinmark belägna på en höjd av 260-310 m över havsytan. Naturligtvis är det i huvudsak Sangiovese (80%) som odlas, men även lite Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon och Chardonnay odlas.

Den här Chiantin görs på druvorna Sangiovese (90%), Canaiolo(7%) och Colorino (3%). Druvorna har vuxit på den 5,5 ha stora vingården Il Poggio, belägen på 310 meters höjd över havsytan. Vinet har fått tillbringa runt 20 månader franska ekfat.
Det här är deras prestigevin och vi kan inte annat än hålla med. En helt fantastisk Chianti. Helt klart den bästa vi druckit så här långt under 2017 och den platsar på vår Topp -5-lista över Chianti-viner.

I doften hittar vi en läcker bärsamling: körsbär, svartavinbär, några hallon och lite slånbär. Vi kan också känna en försiktig ton av tobak, örter, kryddor, läder och grusiga mineraler. Ingen doftbomb precis utan mer åt det försiktigt eleganta hållet.

I munnen återkommer de bären vi kände i doften med de allra läckraste körsbären i täten. En lätt touch av blåa plommon kan vi också notera. Örter och kryddor varvas med frukten. Tillsammans med en finstämd syra och eleganta tanniner är det här vinet en läckerhet till vår vildsvinsstek. Trots sina elva år har Il Poggio, med de begynnande mognadstonerna, ändå en bra friskhet. Eftersmaken är lång och där tillkommer lakrits, lite choklad och någon liten espressoton.

Betyg 5-
Just nu befinner sig Il Poggio i ett underbart drickfönster och det är tveksamt om den kan bli bättre, men det behövs ju inte när det smakar så här sagolikt gott. Den finns i beställningssortimentet för 373 kr, vilket är några tior billigare än då jag köpte våra flaskor. Visst har jag fyllt på med några flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar