fredag 6 december 2019

2008 Vintage Maxime Grand Cru Launois och 2012 Blanc de Blancs från Franck Bonville

Den gångna helgen hade vi båda barnen på besök med sina respektive. Den sardinske (eller heter det sardiske) pojkvännen fyllde 36 år på lördagen, så det blev så klart lite firande. Två olika champagner hade jag plockat upp ur källaren. Jag kan väl redan här avslöja att dessa var riktigt bra.

Vi startade helgens begivenheter med att öppna en flaska på fredagen som välkomst dryck. Det blev en flaska från Champagne Launois. Skam tillsägandes har jag inte druckit något från den här producenten. Den här flaskan förärades mig av de goda vännerna O och R för ett par år sedan.

Champagne Launois père & fils är ett familjeföretag i 8:e generationen. Verksamheten startade 1872 och har sedan dess gått vidare till nästa generation. Idag är det systrarna Caroline och Séverine som för verksamheten vidare. Dom är stationerade i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger. Dom gör nio olika cuvéer bl a en Special Club.
2008 Millésime Maxim Grand Cru Blanc de Blancs
 Den här cuvéen är gjord uteslutande på Chardonnay, som vuxit på deras Grand Cru-klassifierade vinfält. Jäsningen äger rum på ståltankar. Den har legat runt 6 år på sin jästfällning innan den degorgerades. Dosagen var 8g/liter.

En finstämd doft av äpplen, citrus, nybakat bröd, en stor portion nygrusad trädgårdsgång samt aningens nötter och honung tar vi till oss med stort välbehag

I munnen får vi en torr och bussig champagne som verkligen bjuder upp. Här finns vinteräpplen, lite citrus, en god portion steniga mineraler, lite skolkrita, brioche, gula stenfrukter, aningens nötter och honung samt något floralt inslag. Visst är det en stor och fin syra, men inte blir det ansträngande i gommen.

En riktigt trevlig och god champagne. Väldigt tillgänglig redan nu. Den här hade jag gärna haft fler flaskor av.
Betyg 4


2012 Grand Cru Blanc de Blancs, Franck Bonville.
Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.

Den är gjord enbart på druvan Chardonnay, som vuxit på 40 år gamla vinstockar på deras vinfält i Avize. Den har legat runt fem år på sin jästfällning innan den degorgerades i dec 2017. Dosagen var drygt 6 g/l.

En frisk härlig doft fylld av sommaräpplen, gula stenfrukter, lite gråpäron, några toner av citrus, markiekex och en ordentlig portion mineraler typ skolkrita, snäckskal och krossad sten når våra luktsinnen.
I munnen är friskt, torrt och samtidigt lite krämigt. Jag tycker den utvecklats en del sedan jag senast drack den för snart ett år sedan. Smakerna känns något mer mogna utan att jag för den skull tycker det är en mogen champagne. Trevlig och bra syra. Fina mogna äppeltoner, gula plommon, aprikoser och persika, lite lime och riven apelsin, gula päron samt en viss brödighet. Förbaskat god idag och visst tror jag den kan utvecklas något till.
Betyg 4+
Finns i beställningssortimentet hos SB till priset av 485 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar