onsdag 18 december 2019

Grands Vintages från R.H. Coutier och 2012 Blanc de Blancs från Palmer & Co.

Sällan har det gråa, disiga och regniga vädret varit så ihållande som den här hösten. Åkrarna står under vatten. Väldigt avlägset känns torkan från 2018. Någon riktig julkänsla är svårt att uppbåda.
Turligt nog är tillgången på vänner god, så god mat, gott vin och härliga samtal  jagar undan de dystra tankarna och ersätts med skratt och gott humör.
I helgen var det vännerna N och P, H och M som hjälpte oss att hålla humöret uppe.
Vad är bättre att starta en kväll med än lite bubbel.


Grands Vintages från R.H. Coutier.
Vårt välkomstbubbel fick bli en flaska från en producent som vi inte druckit så mycket av, men de gånger vi druckit deras champagner har vi varit supernöjda. Så även den här gången.
RH Coutier har sin verksamhet runt Grand Cru-byn Ambonnay. Här har dom funnits sedan 1619, så deras historia i Champagne är lång. Idag är det René Coutier som driver verksamheten. Dom äger 9 ha, varar 1/3 är planterad med Chardonnay och 2/3 med Pinot Noir. Detta är ju klassisk pinot-mark, men 1946 planterade Renés pappa Chardonnay. Det var han först med att göra i Ambonnay.
Deras ägor (9 ha) är fördelade på 37 odlingslotter. Genomsnittsålder på deras vinrankor är mellan 35 och 40 år. Dom säljer runt 40% av sina druvor till det kooperativet som dom tillhör. Deras egna produktion ligger runt 35 000 flaskor per år.


Grands Vintages
Den är gjord på 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Cirka 60% är från 2010 och resterande 40% är s k reservvin. Minns jag rätt är det en hyfsad andel 2008. Det degorgerades i september 2018, vilket torde betyda att det legat på sin jästfällning i cirka sju år. Dosagen är 6 g/l.


Detta är en alldeles underbar aperitif-champagne med lite mognadstoner.
I doften kan vi känna mogna gula äpplen med en dragning åt att vara lite bokna. Här finns också en fin ton av citrus, lite röda bär, några gula stenfrukter, en viss brödighet, ett uns av gula päron samt aningens skolkrita och stendamm.
I munnen känns den väldigt frisk och samtidigt mycket tillgänglig. Mycket av det vi kände i doften återkommer även i gommen.. Det börjar med de mogna, gula äpplena och fortsätter med gula plommon, nektariner och persika. De röda bären i form av smultron, hallon och tranbär ansluter så småningom liksom de steniga och kritiga mineralerna. I den medellånga eftersmaken får vi även lite blodgrape och aningens rostat bröd. Det här är farligt lättdrucket och fasligt gott!!
Betyg 4
R.H. Coutiers champagner finns dessvärre inte hos SB. Vår flaska är privatimporterad och kostade runt 300 kr inkl frakt och svensk alkoholskatt.


2012 Blanc de Blancs från Palmer & Co
Champagner från 2008 har ju höjts till skyarna. Det börjar nu komma  väldigt många positiva rapporter också om årgång 2012.
Palmer & CO är ett stort kooperativ med lite fler än 200 hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947. På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%.
Den av deras champagner vi druckit mest av är deras Millésime. Klickar du på resp årtal får du mina tankar om just den årgången:  199620002002, 2005 och 2008
Den här kvällen är det deras Blanc de Blancs vi dricker och den har vi endast testat i version 2007.

Vinet har fått jäsa på ståltankar. Det har fått vila på flaska och sin jästfällning runt fem år innan det degorgerades. Dosagen är 5g/l.
En härligt frisk champagne med en stor och bra syra.
I doften finns det gott om gröna och gula äpplen. En trevlig ton av citrus. Inslaget av steniga mineraler är påtagligt och där går tankarna till nygrusad trädgårdsgång lite mindre av skolkrita och snäckskal. En viss ton av mariekex noteras.
I munnen är det en härlig friskhet med en stor och bra syra. Riktigt god idag men kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Vi noterar gröna och gula äpplen till en början, men dessa får snabbt sällskap med trevliga citrusfrukter, lite gula stenfrukter, en del mariekex och tydliga sten- och krit-mineraler. I eftersmaken aningens honung och nougat.

Betyg 4+
På SB är det årgång 2014 som gäller, vilken jag inte har testat. Priset ligger på 359 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar