torsdag 26 december 2019

Dow´s Vintage Port 1991

Numer är det inte så ofta vi öppnar en flaska portvin, men varje jul gör vi så. Annat var det på det på 1980-talet och 90-talet. Portvin stod då högt upp på vår lista över vilka drycker vi uppskattade mest. Det resulterade också i att vi köpte på oss lite portvin. Det är nu dessa vi dricker upp.

Det är alltid lika spännande att försöka dra korken ur ett portvin med lite ålder. Är korken lite dålig, du själv (i det här fallet undertecknad) har dåligt handlag och endast en vanlig enkel korkskruv att tillgå, ja då är inte förutsättningarna dom bästa. Den här gången sprack korken rejält med konsekvensen att vin var fullt med småbös efter korken. Vanlig dekantering funkar inte utan det blev att flitrera vinet. Faktiskt med gott resultat.
Det här portvinshusets historia går tillbaka till 1798, då Bruno da Silva, en portugisisk handelsman från Oporto slog sig ner i London och importerade vin från sitt gamla hemland. Gifte sig sedermera med en engelska. Hela historien hittar du här.
På Systembolagets hemsida finns en kort recension av olika årgångar. Om 1991 har dom skrivit så här:
Betyg: 4 
En mycket bra årgång, där de flesta producenter valde att göra vintage port. En regnig vinter följdes av en fin vår och en tidig sommar som var het och torr. I september föll lagom med regn.
Till det här portvinet har i huvudsak använts druvorna: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca och Tinta Roritz som vuxit på vinfälten Quinta do Bomfim och Quinta da Senhora de Ribeira. Vinet har legat runt 18 månader på ekfat och buteljeras utan vare sig filtrering eller klarning.

Detta är helt enkelt en strålande port. Och det blir uppenbart varför jag en gång i tiden var så förtjusta i portvin. I doften hittar jag mörka plommon, mörka körsbär, kakao, torkad frukt, lite vanilj, någon pust av läder,  några valnötter och en liten kryddighet.
I munnen är det en läcker mörk frukt med blåa plommon, aningens svarta vinbär, lite mer mörka körsbär och några enstaka blåbär. Bra friskhet som balanserar upp den läckra sötman. Här finns också lite russin och fikon samt nötter. I den långa eftersmaken kommer det ännu mera söta, mogna, mörka bär, fikon och russin men även en del lakrits, mörk choklad och en liten kryddighet. Det finns en tydlig ton av alkohol, inte så att det stör, men detta får mig att tro att det nog kan finnas någon ytterligare utveckling i vinet.
Ett riktigt trevligt och gott portvin. Alldeles perfekt till vår stilton. Visst finns det en del mognadstoner och visst kan det nog utvecklas något ytterligare, men samtidigt är vinet i en underbar balans och harmoni och därmed i en underbar drickfas.
Betyg 4+

Jag köpte det här portvinet på "Bolaget" 2002 för 299 kr. Ett köp som jag idag är väldigt nöjd med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar