tisdag 24 december 2019

Il Frappato, Di Fatto Monferrato Rosso, Brunello di Montalcino och två Dolcetto (San Fereolo och Elio Altare)

Vi har de senaste veckorna njutit av några röda viner som är väl värda några kommentar. Föga förvånande för dom som följer mig är dom italienska allihopa.

2015 Il Frappato från Arianna Occhipinti
Det här är en producent på Sicilien som vi håller högt. Just Il Frappato är vår favorit. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013, 2014 och 2015. Det har gått ett halvår sedan vi senast drack just årgången 2015.
Producenten Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68. Sedan något år tillbaks gör hon även ett vin på torkade Nero D´Avola-druvor en s k passito samt tre vingårdsbetecknade (Contrada) viner på druvan Frappato.

Min favorit är utan tvekan Il Frappato. Det är gjort till 100% på druvan Frappato, därav namnet. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat.
Inte så mycket har hänt sedan vi drack det i somras. Precis lika underbart gott, så vi kopierar vad vi skrev då.
doften hittar vi en samling röda bär, stendamm, örter, kryddor, aningens läder, aska från braskaminen, krossad flintasten och lite rosor.
Ingen stor omvälvande doft, men ändå väldigt tydlig.

munnen är det törstsläckande, charmigt så klart, förvånansvärt lättdrucket och ändå fylld med mycket karaktär. Friskhet och slankhet är två andra epitet jag vill sätta på det här vinet. Ett enastående vin som det är lätt att älska.
Här finns röda bär i massor såsom tranbär, hallon, körsbär, lingon, men också en liten kryddighet, steniga och krutiga mineraler, en finstämd ton av örter och faktiskt något som drar mot toner av röda citrusfrukter. Ordentlig syra. Tanniner som nafsar runt i munhålan, men aldrig blir dom påträngande.

Betyget blir som då 5-.


2015 Di FattoMonferrato Rosso från Tacchino
I början på augusti släpptes det här vinet. Jag klickade hem ett par flaskor och den första flaskan från året 2015 drack jag för tre månader sedan.  Jag har tidigare druckit årgångarna 2010 och 2012. Klickar du på resp årtal så får du mina tankar om just den årgången
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.  Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år. Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.
Ett inte så komplext vin, men ändå riktigt hyfsat gott. Jag dricker det här med stor förtjusning till lite enklare maträtter exempelvis av typen svensk husmanskost.
Det är samma förträffliga doft av läder, jord, mörka bär, violer och rosor samt lakrits och kakao som för tre månader sedan.
Upplevelsen i munnen är även den på samma trevliga nivå. Frisk i smaken, lite fylligt och med en fin bärsamling: körsbär, slånbär, blåbär, svarta vinbär och tranbär. Örter, lite kryddor, steniga mineraler, lakrits, violer och rosor samt aningens kokos samsas i den riktigt angenäma eftersmaken.
Betyg 4-
Vinet kostade 150 kr då det kom på SB i augusti. Nu är det slutsålt. Jag gissar att nästa årgång kommer efter sommaren 2020. Ett anständigt vin till ett anständigt pris och som brukar sälja slut på ett par veckor. Håll utkik!


2010 Brunello di Montalcino från Fattoria dei Barbi
Ett par mil mil söder om Siena ligger byn Montalcino. Det är runt den här byn som det magnefika vinet Brunello di Montalcino produceras. Druvan är en speciell klon av Sangiovesedruvan.
Fattoria dei Barbi ligger någon km söder om själva byn Montalcino. Ägarfamiljen Colombini har funnits i och runt Montalcino sedan sent 1300-tal. Den nuvarande egendomen har en vinhistoria som sträcker sig tillbaks till 1800-talet. Idag förfogar dom över vingårdar i Montalcino, Scansano och Chianti.  Årsproduktionen ligger på dryga 800 000 flaskor. Flagskeppet är deras "Blue Label".
Vinet har till en början fått ligga några månader på en blandning av små och stora ektunnor ( 2,25 - 20 hl). Vinet får därefter ligga i två år på ekfat (30hl) av Slavonsk ek. Slutligen får vinet tillbringa fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Oh, vilken trevlig doft av läder, körsbär, örter, blåa plommon och aningens tobak som vi får ta del av. Den får oss riktigt att sukta efter även få smaka av det.
Inte blir vi besvikna då vi tar den första lilla klunken. Härliga körsbär, hallon och tranbär sällskapar med örter och kryddor samt finstämda toner från fatlagringen. Eftersmaken är något längre än medel och här tillkommer lakrits och kakao till de allestädes närvarande körsbären. Tanninerna finns där och bjuder ett försiktigt motstånd.
Betyg 4
Vinet köptes på SB för 279 kr  för fyra år sedan.

2006 1593  från San Fereolo
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso. I hennes portfölj finns tre Dolcetto, en Barbera, en Nebbiolo och ett vitt vin gjort på druvorna Riesling och Gewurtztraminer.
Jag har druckit två årgångar av hennes Dolcetto San Fereolo nämligen 2007 och 2008. Klicka på resp årtal så får du mina tankar. Jag har har druckit 2008 av hennes Barbera. Varje gång jag har druckit hennes viner har jag blivit imponerad och fastslagit att jag borde köpt fler flaskor. Dom kommer på SB, men åtgången av väldigt snabb, så det gäller att vara rask på tangenterna eller hänga på dörrlåset den dag dom släpps.
Häromveckan var det dags för vår första flaska av vinet 1593 i årgång 2006. Namnet har vinet fått efter att år 1593 var det första gången som druvan "Dolzetti" nämndes i skrivna dokument som hittas i Dogliani arkiven.
Vinet är alltså gjord på druvan Dolcetto, som vuxit på vinfältet Cerri Sottani i subregionen Valdiba i Dogliani. Vinfältet ligger 400 m över havet. Druvorna handplockas, avstjälkas, pressas och jäses i stora träfat utan att någon jäst tillsättes. Macerationen varar 10-20 dagar beroende på årgång. Vinet får sedan tillbringa ett år på 7 hl stora tonneau och ytterligare tre år på 15 hl tonneau av slavonsk ek. Vinet separeras därefter från jästfällning. Ingen klarning utföres och därefter får vinet tillbringa ett år på stålfat innan det buteljeras. Slutligen får vinet ligga på sin flaska en längre tid innan det anses moget för marknaden.
Så här görs vanligtvis inte Dolcetto. Nicoletta ser det hela som ett experiment för att se vad som kan göras och hur dolcettoviner utvecklas vid längre lagring på ekfat.

Doften är lite mörkare än vad jag vanligtvis förknippar med Dolcetto. Inslaget av körsbär är påtagligt liksom dragen från fathanteringen. Det senare stör inte mig alls, då det vilar en elegans över doften. Små fina doftpustar av vanilj, kakao, violer och nötter och en massiv körsbärsdoft.
I munnen är det bra tryck i den mogna, mörka frukten och med fina nyanser av pinjeträ,lagerblad och lite torkad frukt. Syran är behaglig och ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är avrundade och därmed endast småkrafsande i munhålan, men bjuder ändå ett behagfullt motstånd. 
En annorlunda Dolcetto, men jag gillar vad vi hade i glasen.
Betyg 4-
Vinet köptes på SB i början på 2019 och kostade 249 kr.


2017 Dolcetto från Elio Altare.
Familjeegendomen Elio Altare ligger belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo, Arborina, Cannubi och Cerretta, men det finns även utrymme för att skapa och experimentera fram nya viner från Langhe , exempelvis Larigi, La Villa och Giàrborina och Barolo Unoperuno, där den sistnämnda är framtagen med hjälp av varje druva sorteras ut manuellt.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av produktionen. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet "Barolo Boys" som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
Källa: Importören Carovin AB:s hemsida

En oerhört läcker Dolcetto. Kanske den bästa jag druckit. Just balansen i vinet mellan syror, tanniner och frukten är nog det som gör vinet så läckert. Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 20 och 40 år. Macerationen med skalkontakt varar två till tre dagar enligt Elio Altares hemsida. 16 timmar enligt importören. Jäsningen äger rum på ståltankar och där får vinet också ligga i 10 månader innan det buteljeras.
I doften finns massor av körsbär, lite örter och kryddor samt någon liten ton av nyplockade violer.
I munnen är det slankt  och rent på något sätt. Finfina syror och snärtiga tanniner. Den storartade körsbärssamlingen, såväl mörka som lite ljusare, bildar tillsammans med steniga mineraler, örter och kryddor och en toppning av blyga violer  en dryck som är bara så läcker och god.
Betyg 4+
Inköpt på SB för 199 kr.

Jag avslutar det här inlägget med att önska alla mina läsare

EN RIKTIGT GOD JUL



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar