måndag 2 december 2019

2017 Aidani från Hatzidaki

Dottern med pojkvän/sambo ska tillbringa helgen hos oss. Dom kommer på fredag och vi har tagit ut ett gäng kräftor och en hummer till vår lite lyxigare pastarätt, som även fått några stänk saffran i såsen. Vid vårt senaste besök i Köpenhamn fiskade vi upp några grekiska viner från Oinofilia.
Just det här vinet drack vi för dryga två år sedan. Vi gillade verkligen det här och skrev ett hyllningsinlägg. Det var då årgång 2015 vi drack och nu testar vi årgång 2017.

Haridimos Hatzidakis växte upp på Kreta. Studerade Oenologi vid universitetet i Aten. 1996 köpte han en övergiven vingård ( dryga 300 m ö h) belägen runt byn Pyrgos Kallistis på Santorini. Gjorde en del omplanteringar. Införde organisk/biologiska odlingsmetoder. Specialiserade sig på lokala druvor såsom de vita  Assyrtiko och  Aidani och den röda Mavrotragano. Idag äger Hatzidakis runt 10 ha vinodlingar och samarbetar med många fler odlare. Allt med inriktning på organisk-biologiska odlingsmetoder. På sommaren 2017 avlider han och nu är det dottern Stella som för företaget framåt.
Det speciella med viner från Santorini är dels de lokala druvorna, men också öns ekosystem som präglats av vulkanjorden, starka vindar, små regnmängder, heta somrar och det fullständigt unika att vinlusens härjningar aldrig nådde hit.

Vinet är gjort uteslutande på den lokala druvan Aidani, som också givit namn åt vinet. Druvan odlas främst på Santorini, men går också att hitta på andra öar i det Egeiska havet.
Druvorna har vuxit på vingårdar som ligger på 70 till 330 meter över havet.

Efter pressning har musten haft skalkontakt i cirka tolv timmar. Jäsning sker genom naturlig jäst. Vinet har fått vila upp sig runt sex månader rostfria stålfat.

Det här är ett vin vi verkligen gillar. Precis som vi gjorde med årgång 2015 för två år sedan.
Doften är präglad av citrus, gula stenfrukter, örter, krossad flintasten och en en subtil blommighet.. Stor utan att bli påträngande.
I munnen återkommer citrusen, örterna och mineralerna från doften. Nu förstärkta med inslag av tropisk frukt, aningens päron, lite persika och gula plommon samt en trevlig kryddighet. I eftersmaken en liten blommighet, unset honung och mineralsälta. Här finns också en härlig syra.
Visst är det lite kraft i smakerna, men vad som får oss att lyfta på ögonbrynen och höja vinet om inte till skyarna så åtminstone en bit på vägen är den fenomenala balansen mellan syra, frukt, örter och övriga smaker.
Betyg 4+
Vår flaska är köpt av Oinofilia i Köpenhamn för 329 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar