torsdag 19 december 2019

2010 Casanova di Neri och 2005 Gianni Voerzio. En Brunello di Montalcino och en Barolo.

Förra helgen blev det två viner som förgyllde den grå vardagen. Ett vin från Montalcino och ett från La Morra.

2010 Casanova di Neri
Casanova di Neri grundades 1971 av Giovanni Neri då han köpte en egendom på 12 hektar i Montalcino. Sedan dess har egendomen successivt vuxit då man köpt vingårdar som uppfyllt de högt ställda kraven att producera druvor av hög kvalitet för att ge viner med stor karaktär. Egendomen omfattar nu 60 hektar uppdelade på fem olika huvudsakliga lägen: Pietradonice på den sydöstra delen av Montalcino, Le Cetine på den södra delen, Cerretalto på den östra delen, Fiesole i närheten av den nya källaren, mittemot staden Montalcino samt Podernuovo på 450 meter över havet.
1991 tog sonen Giacomo Neri över ledning och vinmakning i samma anda som sin far. Fullt fokus på den bästa kvaliteten i druvorna, modern vinmakning och noga utvalda ekfat, allt med respekt för traditionen. 

Druvorna till detta vin kommer från tre av Casanova di Neris fem vingårdslägen som ligger cirka 500 meter över havet. Vinstockarna är mellan 8 och 45 år. Jäsningen äger rum på rostfria ståltankar. Macerationen varar runt 25 dagar. Vinet får sedan mogna på 40-100 hl stora ekfat av slavonsk ek runt 40 månader. Slutligen cirka halvåret på flaska innan det anses mogen för marknaden.

Det här vinet är inne i en väldigt bra drickfas just nu. Kanske kan det utvecklas något, men det är så pass bra att jag kommer testa fler av mina 2010:or de närmaste åren.

Färgen går i en mörk tegelröd nyans.

Doften är kanske inte så kraftig, men ändå väldigt tydlig. Vi hittar en hel del körsbär, nypon, lite tobak, stendamm och krossade stenar samt lite kryddor. En mycket angenäm doft.

I munnen är det körsbären som först gör sig påminda. De känns mörkare i munnen än i doften, strax därpå tillkommer lite nypon och några mörka plommon. Hyfsad intensitet i frukten. I mittenpartiet får vi en liten trevlig kryddsamling. Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på mera frukt, men också en del örter, nypon, nötter och några eterneller. Här finns genomgående en bra syra. Tanninerna krafsar runt i gommen och bjuder ett fint motstånd.
Ett bussigt och gott vin och som jag skrev i inledningen väldigt drickbart nu.
Betyg 4
På SB är det årgång är det årgång 2014 som gäller till 449 kr.2005 Barolo la serra Giannini Voerzio
I den lilla byn La Morra, sydväst om huvudorten Alba i området Langhe Piemonte, hittar du Agriviticola Gianni Voerzio. Den lilla familjefirman driver här sedan århundraden en vingård.
Fram till 1986 drev Gianni och hans bror Roberto den här gården tillsammans. Dom har numera gått skilda vägar. Gianni driver vingården , som idag omfattar drygt 12 ha tillsammans med hustrun Franca. Odlingslotterna ligger på dryga 400 m över havet. Vinrankorna har en medelålder på 40 år, där de äldsta är runt 70 år och de yngsta 20 år.
Sedan 2015 är syskonen Mirko och Frederica Martini delägare. Dom kommer från en gammal fin vinmakarfamilj.
Druvan är så klart Nebbiolo till hundra procent. Vinet har fått tillbringa runt tre år på nya ekfat och sedan något år eller två på flaska innan det släpptes ut på marknaden. Jag drack det här vinet i den här årgången för fem år sedan. Du hittar mina tankar här. Jag skrev för snart fyra år sedan om årgång 2004.

På det hela taget en trevlig och välsmakande Barolo, även om jag kanske inte ställer mig upp och gör vågen så är den ändå så pass bra och matmatchande att vi är mycket belåtna med kvällens val av vin.

När det här vinet kom i början på år 2010 så var det stora inslaget av ek, i såväl doft som smak, en stor snackis i den då väldigt aktiva bloggosfären. Nu nästan tio år senare så kan jag konstatera att visst kan eken noteras, men den är riktigt bra infångad och integrerad med frukten.
Färgen går i en liten brunare tegelnyans, som indikerar ett vin med en viss ålder.
Doften är kanske inte så stor, men ändå väldigt tydlig med sina röda bär, nypon, rosor, stendamm, aningens tjära och kakao.
I munnen kommer de röda bären dansande med körsbär, jordgubbar och tranbär så fort den första lilla smutten landar i munhålan. Strax därefter lite steniga mineraler, nypon, rosor, mörk choklad och kaffe. Bra syra och beskedliga tanniner. Eftersmaken är medellång.
Ett riktigt hyfsat vin med klara begynnande mognadstoner, som just nu drickes riktigt bra. Håller säkert i flera år till, men ytterligare utveckling känns tveksamt.
Betyg 4
Vi betalade 289 kr, då vi 2010 köpte det på "Bolaget".
Nu är det årgång 2015 som gäller till priset 329 kr. Vinet har också delvis bytt namn efter de nyinkomna delägarna. Nu heter det voerziomartini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar