fredag 25 januari 2019

2012 Blanc de Blancs, Franck Bonville och Empreinte, Doyard-Mahé

Jag upptäcker att de två champagner vi drack på nyårsaftonen förblivit obloggade. Detta måste så klart åtgärdas.

Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.


Jag har druckit ett par av deras cuvéer tidigare. Brut Grand Cru Blanc de Blancs och 2012 Pur Mesnil, vilka båda två föll mig i smaken.

2012 (Millésime) Grand Cru Blanc de Blancs
Den är gjord enbart på druvan Chardonnay, som vuxit på 40 år gamla vinstockar på deras vinfält i Avize. Den har legat runt fem år på sin jästfällning innan den degorgerades i dec 2017. Dosagen var drygt 6 g/l.

Färgen är blekgul med massor av små fina bubblor, som i ett till synes oändligt flöde tar sig upp från botten på glaset till ytan. Ett litet skådespel i sig.

Doften är frisk och domineras inledningsvis av en mineralton som för tankarna till våta berghällar och grusiga trädgårdsgångar. Tämligen omgående kompletteras detta med inslag av gulaktiga frukter: sommaräpplen, päron, plommon, persika, mango och så lite citrus. En finstämd av rostat bröd kan vi ana i bakgrunden.
Smaken är frisk och samtidigt lite krämig. Mycket av dofterna återkommer i smaken: sommaräpplen och gula päron, persika och mango, lime och apelsinskal och så en trevlig stenaktig mineralitet. Gedigen syra utan att bråka det minsta.
Visst är det här en ung champagne och säkert kommer den att utvecklas ytterligare, men ändå riktigt god redan idag,
Betyg 4+
I beställningssortimentet kostar den 485 kr. Mycket pengar så klart, men också väldigt mycket champagne för den slanten.Doyard-Mahé
Det hela tog sin början 1927 med Maurice Doyard, då han la grunden till verksamheten. Idag fyra generationer senare är det Carole Doyard som driver företaget. Vingårdarna ligger i utkanten av den lilla staden Vertus. 1952 tog dom över Moulin d´Argensole som sedan dess varit deras hem. Vineriet är också beläget här liksom vinkällaren.
Vingården omfattar 6 ha och årsproduktionen ligger på cirka 50 000 flaskor fördelade på sex olika cuvéer.

Empreinte
Den är gjord på enbart druvan Chardonnay.  60% är från 2016 och resten s k reservvin. Degorgeringen ägde rum i juli 2018. Dosage runt 10 g/l.

En i grunden ganska enkel champagne, men med en hel del charm och karaktär. Den behöver serveras väl kyld pga av den i mitt tycke höga dosagen, men görs detta blir resultaten en lättdrucken och trevlig välkomstdryck.

I doften finns päron, äpplen, lite citrus, någon krydda samt en viss floral ton.
I munnen återkommer gula päron och gröna äpplen, en del citrus, viss nötighet och mineralitet.

Betyg 3+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar