2016 Ribolla Gialla, Il Roncal
Du som vill veta mer om producenten kan läsa vad jag skrev i våras. Detta är ett vin gjort uteslutande på druvan Ribolla Gialla, som vuxit på vinstockar som är dryga 20 år. Druvorna skördas sent, avstjälkas och jäses på stålfat. Vinet stannar sedan kvar i två månder på dessa tankar.
Färgen går i en halmgul ton med lite skira, gröna nyanser.
En finstämd frisk doft av citrus, några gula stenfrukter, nylagd stengång och aningens päron.
Smaken är frisk och citrusen återkommer i sällskap med gula plommon, någon litet inslag av gula päron, persika, en diskret örtkvist och sommaräpplen.
Betyg 4
Köpt på "Bolaget" för 187 kr.
2014 Schioppettino Marco Sara
Marco Sara är en liten producent med verksamheten runt byn Savorgnano dell Torre några mil nordost om Udine. Odlingen sker efter ekologiska principer och årsproduktionen ligger på knappa 15 000 buteljer fördelat på åtta olika viner. Du som vill veta mer om Marco Sara hittar detta på den utmärkta bloggen Billigt Vin.
Vinet är gjort på den lokala druvan Schioppettino. En druva som jag verkligen tagit till mitt hjärta. Druvorna kommer från vinrankor med en ålder på mellan 40 och 60 år. Vinet har legat runt ett år på begagnade barriquer.
En försiktig doft av skogsbär, lite körsbär, gott om grusiga mineraler, unset viol och så den typiska vitpeppartonen.
I munnen känns vinet ovanligt slankt. Här finns gott om röda bär, mineraler, vitpeppar, förträfflig syra och försiktiga men ändå smånafsande tanniner.
Än en gång faller vi för ett vin gjort på Schipppettino.
Betyg 4
Det här köpte jag hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Priset låg på 165 DKK.
Vi lämnar Friuli och tar oss några mil västerut till Valpolicella. Vi startar några km nordväst om Fumane.
Stefano Accordino är en av mina favoritproducenter. Vi har besökt dom åtskilliga gånger och alltid blivit lika väl bemötta. 2015 var vi där tillsammans med Club Amarone. Du kan läsa om ett av besöken här.
2015 Ripasso Acinatico, Stefano Accordini.
Druvsammansättningen är: Corvina Veronese 60% , Corvinone 15%, Rondinella 20% och Molinara 5%.
Här används inga torkade druvor utan först jäser man fram ett vin som liknar basvalpolicellan, sedan får detta jäsa en andra gång ihop med skalrester från Amarone i ca tio dagar. Vinet får därefter vila upp sig runt tolv månader på franska ekfat och slutligen runt sex månader på flaska innan det kommer ut på marknaden.
Körsbär, skogsbär, torkad frukt lite örter och kryddor. Friskt med en bra syra och väluppfostrade tanniner. Ett riktigt bra vin till diverse pastarätter eller enklare kötträtter, men för all del jag dricker det här med välbehag en ljummen sommarkväll i sällskap med några hårdostar.Betyg 4-
Från Fumane flyttar vi oss lite öster ut. Någon km norr om Negrar hittar vi en annan av våra favoriter. Här ligger Viviani. Även detta en favorit i repris.
Druvblandningen i Campo Morar är Corvina Veronese 75% Rondinella 20% och Molinara 5%. Hälften av druvorna vinifieras omedelbart, medan den andra hälften får torka i ca en månad innan den vinifieras. Efter några månader blandas de två druvjuicerna. Vinet får sedan ligga i två år på ekfat innan det buteljeras. Vi har tidigare skrivit om årgångarna 2004, 2005, 2008, 2012 och 2013.
Det har snart gått ett halvår sedan jag senast testade 2015. Riktigt bra redan då och jag tycker den utvecklats något och visst kommer den att ta några steg till det närmaste året.
Den kommer säkert vara på topp i ytterligare 3-4 år.
Den mörka frukten i form av körsbär, björnbär och några blåbär spelar huvudrollen. Ett finstämt örtinslag kompletterar. Någon liten torkad frukt. I den komplexa eftersmaken finns både mörka körsbär, mörk choklad aningens lakrits och unset espressokaffe. Friskt genom en bra syra och lättsamma tanniner bjuder härligt motstånd.
Betyg 4
På "Bolaget" går den lös på 354 kr
Vi tar oss en bit söder ut till Toscana.
Querciabella odlar enligt biodynamiska principer. Inget nytt påfund, då dom redan för 25 år sedan odlade enligt organisk-biologiska tankegångar. Dom förfogar över 74 ha i Chianti Classico-området bl a runt Greve, Panzano,Radda och Gaiole samt 32 ha i Maremma. Dom blir därmed bland dom största producenterna i Italien med biodynamiska odlingar. Fyra av deras sex viner kommer från odlingar inom Classico området, ett vin från Maremma samt ett vin på en blandning av druvor från dessa båda områden.
2011 Batar, Querciabella
Detta är ett vin gjort på lika delar Chardonnay och Pinot Blanc. Druvorna jäses var för sig på franska ekfat, där dom också få ligga till sig i knappt ett år. Vinet blandas därefter och förs över till cementtankar, där det får mogna i sex månader innan det buteljeras.
Ett vin helt på topp. Kanske precis över, så du som har Batàr 2011 får rådet att öppna en flaska under 2019. Med detta sagt så tycker jag ändå att det finns en bra friskhet och samtidigt tydliga mognadstoner.
En ganska stor doft med gula stenfrukter, inslag av citrus och päron, tydliga grusiga mineraler och någon liten nätt ton av ek.
Vi kan känna smaken av persika, nektariner, gula plommon, lite citrus, några gula päron, liten nätt kryddighet och aningens ek. Eftersmaken är längre än medel med mera gula stenfrukter, mineraler och örter.
Betyg 4-
2010 Turpino, Querciabella
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Franc 40%, Syrah 40% och Merlot 20%. Ungefär hälften av druvorna kommer från en vingård i Maremma och den andra hälften från vingårdar i Greve in Chianti.
Vinet har fått mogna i 16 månader på ekfat varav 20% nya. Därefter 6-8 månader på cementtankar innan det buteljeras
Ytterligare information hittar detta här.
En stor doft av mörka bär, trevligt örtinslag liksom läder och piptobak. En liten diskret blommig ton finns det i bakgrunden.
Smaken är ganska så kraftfull utan att bli bombastisk. En samling mörka bär möter oss omgående: Svarta vinbär, blåbär, mörka körsbär och några blåa plommon. Strax därpå i sällskap med örter och steniga mineraler för att i avslutet få tillskott av viol, vanilj, lakrits och mera mörka bär.
Tanninerna biter lite försiktigt i gommen. Syran alert vilket vinet en bra friskhet.
Vinet börjar närma sig toppen, men är ännu inte riktigt där. Ingen brådska således för den som ligger på några flaskor. Men visst tusan är det gott så som det känns idag.
Betyg 4
På " Bolaget" kostar årgång 2011 349 kr. Du som är nyfiken på Querciabellas viner kan köpa en samling på tre olika viner för 1617 kr. Du får de två jag skrivit om samt ett av deras prestigeviner Camartina.
Vi håller oss kvar i Toscana men beger oss till Bolgheri, där vi hittar ikonproducenten Ornellaia.
2009 Le Volte, Ornellaia
Le Volte är deras tredjevin eller fjärde vin, lite beroende på hur man räknar. Vinet är gjort på 51% sangiovese, 34% merlot och 15 % cabernet sauvignon. De olika druvorna har vinifierats var för sig i små rostfria tankar. Därefter blandas vinet och får ligga till sig i 10 månader på 2-4 år gamla barriquer av fransk ek.
Såväl doft som smak domineras av mörka körsbär, svarta vinbär och blåa plommon, men här finns också tydliga inslag av örter, jord, läder samt en eftersmak med rostat kaffe, kakao och muscovadosocker.
Frukten är lite nertonad mot hur jag upplevde det för fem år sedan, vilket indikerar att vinet nog passerat zenit. Syran är dock fortfarande alert. Tanninerna närvarande men rejält avrundade och upplevs nu som nästan sammetslena.
Betyg 3+
Vinet finns på SB i version 2016 för 169 kr.
Vi tar så ett rejält skutt söderut och landar på Sicilien. På senare år har jag alltmer kommit att uppskatta viner härifrån. Lite okända druvor för dom flesta, men ofta väldigt goda och lättillgängliga.
2014 à Rina, Girolamo Russo
Det här är en av mina absoluta favoriter. Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.
Doften är präglad av röda bär förstärkta med örter, läder, jord, krossad flintasten och en försiktig ton av violer.
I munnen känns vinet slankt och för tankarna till en barolo. Bra syra ger en härlig friskhet. Hallon, körsbär och tranbär känns ganska tydligt. Lägg till lite örter, mineraler och en liten blommighet. Tanninerna tar ett fint bett i gommen utan att de blir alltför närgångna.
Betyg 4
På "Bolaget" är det årgång 2016 som är tillgänglig för 199 kr fl. Den går endast att beställa i ett kolli om 6 flaskor. Mitt råd blir att slå sig ihop några stycken och dela på 6 flaskor. Ett riktigt bra vin till ett riktigt hyfsat pris. och användbart till diverse maträtter!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar