onsdag 30 januari 2019

Två Barolo från 2006: Azelia och Roagna Vigna Rionda

Det har blivit dåligt med Barolo den senaste tiden, så det fick vi så klart råda bot på. Ur källaren plockade vi fram två flaskor båda från 2006.

2006 Barolo Azelia
Azelia ligger i Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Idag omfattar den 16 ha och de odlar Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Årsproduktionen ligger på cirka 80 000 flaskor fördelade på fem olika Barolo varav fyra är vingårdsbetecknade, därutöver gör dom en Langhe Nebbiolo, en Barbera och en Dolcetto. På Systembolaget är det deras Langhe Nebbiolo och Barolo normale som är tillgängliga.
Deras vingårdar ligger i Castiglione Falletto, Serralunga d´Alba och Montelupo Albese. Druvorna till deras Barolo normale, som vi dricker, kommer från 6 olika vingårdar belägna i Castiglione Falletto (30%) och Serralunga d´Alba (70%). Druvorna kommer från vinstockar som har en genomsnittsålder på 40 år. Precis som för alla andra viner dom gör så sker jäsningen medelst naturlig jäst på ståltankar. Ingen klarning eller filtrering. Vinet har fått mogna i 24 månader på stora ekfat.

En ganska typisk barolodoft med röda bär, örter, nypon, rosor och violer samt lite steniga mineraler kan vi notera. Inte så stor och påträngande mer försiktig och elegant.
I munnen är det slankt och i centrum står röda bär såsom syrliga körsbär, tranbär och några skogshallon. Örter och kryddor piffar upp intrycken. I den medellånga eftersmaken blir det mera röda bär, som nu sällskapar med lakrits, nypon, rosor och violer. Bra syra och småbitande tanniner ger både ryggrad och karaktär åt vinet.
En stabil och bra Barolo. Visserligen inga stordåd, men ändå en riktigt bra vardagsbarolo. Jag tror inte på så mycket mer utveckling, men den håller sig så här i flera år till, tror jag.
Betyg 4
På "Bolaget" är det årgång 2014 som gäller till priset 315 kr.


2006 Vigna Rionda, Roagna
Producent är Roagna. Dom äger totalt 20 ha, varav 12 ha är planterade med vinrankor. Dom flesta av vingårdarna ligger i Barbaresco. Mellan åren 2003 och 2006 arbetade dom tillsammans med Thomas Canale, ägare till vingården Vigna Rionda belägen i  Serralunga d´Alba. Det gjordes ca 8 000 flaskor per år för dessa fyra årgångar.
Det har gått snart tre år sedan jag senast drack den här årgången och då gick mina tankar så här. Lite spännande är det att se hur det utvecklats sedan den senaste påhälsningen. 
Det kan väl avslöjas omgående att det här har utvecklats till ett sagolikt gott vin. En alldeles underbar Barolo.

Vi möts av en trevlig doft. Inte alls lika diskret som Azelia. Betydligt mer tydlig och större djup, men detta utan att bli påträngande. Här finns en fin samling bär. Mestadels röda, men någon liten mörkare ton noteras. Örter, lite kryddor, aningens läder, nygrusad trädgårdsgång samt nypon, rosor och violer bjuder upp till en härlig doft.

Fast det är när vi tar den första lilla klunken som vi inser det här vinets storhet. Slankt med en bra intensitet och djup i den förföriska frukten: syrliga körsbär, tranbär, några lingon, söta jordgubbar och en liten mörkare ton i bakgrunden av diverse skogsbär. En härlig friskhet genom hela vinet. Örter, kryddor och nypon ökar på komplexiteten. Bitande tanniner på ett väluppfostrat sätt, gör vinet exemplariskt till vinterns lite köttiga maträtter. Eftersmaken är något längre än medel och den läckra frukten får nu sällskap av mineraler, nypon, lite lakrits, violer och rosor.
Just nu är Vigna Rionda årgång 2006 inne i en fantastisk drickfas. Och jag tror det kan utvecklas lite ytterligare, så du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom.
Betyg 5-
Den här flaskan köptes på SB för 399 kr på våren 2011. Det blev ett väldans rabalder i den då mycket livaktiga bloggosfären om lagringspotential, flaskvariation mm. Jag kan bara konstatera, så här nästan åtta år senare, att det är en sagolik Barolo. Åtminstone i min bok.

1 kommentar: