onsdag 2 januari 2019

Ett nytt År. Några flummiga tankar. Och så Vino Rosso från Cascina Tavijn.

Det nya året har precis börjat. Några löften kommer jag inte att avge, men så klart finns det några tankar om vinåret 2019. En målsättning är att det om ett år finns färre flaskor i källaren än vad det gör idag. Inget köpstopp, men mer selektiv i inköpen. De stora giganternas fält Bordeaux och Bourgogne får vara i fred. Visst finns det några enstaka flaskor i vår källare, men inte fler än de kan räknas på våra tio fingrar. Och så ska det förbli. Årgång 2014 i Piemonte och Valpolicella ska få vara i fred. Så klart ingen regel utan undantag, men i stort ska jag hoppa denna årgång.

En fortsatt botanisering bland grekiska viner ska göras. Projektet kom av sig under 2018, men bot och bättring lovas. Oinofilia i Köpenhamn har en del jag trängtar efter.

Lite udda druvor och vindistrikt i Italien står också på listan. Helst odlat ekologiskt. Enkelhet och rakt på sak. Precis som den vi drack igår kväll till den hemmagjorda pizzan.

Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag har också haft förmånen att få vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om detta här.
Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt ekologiska principer, spontnjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".


Vino Rosso är hennes enklaste vin. Detta är deras "Vino da tavola". Det ska drickas ungt och det ska drickas till maten. Fast jag kan visst dricka det utan några som helst tillbehör, så gott är det faktiskt.
Från början var det inte meningen att det skulle säljas. Familjen drack det. Man gav bort en del flaskor till vänner och bekanta. Och så hade Nadias make det som husets vin på sin restaurang Consorzio i Turin
.
Vinet är gjort på lika delar Barbera och Freisa. Fast proportionerna kan variera mellan årgångarna.
Ett lättsamt vin. Charmigt. Inte så komplext kanske. Nästan lite spritsigt. Fasligt gott till kvällens pizza.
Doften bjuder på röda bär, blommor och skolkrita.
I munnen känns det slankt, någon liten spritsighet, hallon, jordgubbar, någon örtig och en lätt jordig touch. I eftersmaken mera hallon och torkade rosor. Fogliga och lättsamma tanniner, men ändå såpass att de bjuder motstånd och ger karaktär.

Betyg 4-

Korkproblem blir det så klart inte med den här förslutningen.

Vinet är köpt hos Cibi e Vini. 120 DKK betalde vi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar