Det här vinet kommer från Ribera Del Duero. Området ligger på en högplatå i norra Spanien, inte så långt ifrån Rioja. Vinet är gjort på 100% Tempranillo och har legat ca 18 månader på amerikanska ekfat.
Jag har druckit det vid ett par andra tillfällen och bloggat om det. 2011 skrev jag så här om det och och två år senare så här och ytterligare två år senare så här.
När jag läser vad jag skrivit så är det nog så att vinet toppade nog någon gång runt 2015. Den här överblivna flaskan är fullt drickbar, men har definitivt passerat topp. I grunden ett enkelt och stabilt vin. Det utvecklades positivt de första åren efter inköp, men har den senaste tiden tappat en del av sin spänst. Visst finns frukten där men har börjat en retur resa. Tanninerna är fortfarande närvarande, men mjuka och inställsamma.
Kanske låter jag väl negativ. Det gör inte ont att dricka det. Till och med lite spännande att följa vinet under sju års tiden.
Doften bär fortfarande på mogna, mörka bär, cederträ, lite läder och kryddor.
I munnen känns det mjukt och runt nästan lite mesigt. OK syra, sammetslena tanniner och nästan övermogna körsbär, björnbär. Örter och kryddor ger vinet lite karaktär.
Betyg 2+
2016 Pinot Noir, The Mary Delany Collection
Protea Heights Farm ligger i Devon Valley endast 10 minuters bilfärd från centrala Stellenbosch. Gården omfattar dryga 20 ha, där 10 ha är planterade med blommor och 5 ha med vinrankor. Det var 2009 som dom började med vinodlingar. Först ut var Petit Verdot, Cabernet Sauvignon och Merlot, men följdes året därpå av Cabernet Franc och ett litet fält med Pinot Noir på deras svalaste del. Mary Delany är en kvinnlig konstnär från 1700-talet i England, som har fått ge namn åt deras viner. Det är hennes blommönster som inspirerat etiketten på vinet och så klart att deras huvudnäring är odling av blommor.
I doften lite hallon, jordgubbar, någon krydda och stendamm.
I munnen är det de röda bären som spelar huvudrollen främst är det hallon, körsbär, några lingon och tranbär. Här finns också en nätt liten kryddsamling och en del steniga mineraler. Bra syra ger en trevlig friskhet. Lättsamma tanniner, men dom finns där och bjuder ett försiktigt motstånd. Aningens lakrits och kakao finns tillsammans med frukt och kryddor i den hyfsat långa eftersmaken och med en liten blommig touch precis i avslutet.
Utan tvekan är det gott. Köpte en flaska hos Cibi e Vini i Köpenhamn efter att ha provsmakat det. Borde köpt fler!
Betyg 4-
2008 Vin Jaune Cotes du Jura, Chateau D´Arlay
Vi beger oss till Jura och Chateau d´Arlay. Vin har det odlats på de här markerna i tusen år. Den nuvarande slottsbyggnaden dateras till 1700-talet. Idag omfattar den här vingården 25 ha vinmarker som odlas efter ekologiska principer. Enligt den svenske importören Wine Trade är en certifiering på gång. Tre röda druvor Pinot Noir, Trousseau och Poulsard odlas samt två vita Chardonnay och Savagnin. Vingårdarna ligger på en höjd av 200 till 240 m ö h. Vad vi tyckte om deras Poulsard kan du läsa här. Mina tankar om deras Pinot Noir från 2009 skrev jag om här.
Vinet är gjort uteslutande på druvan Savagnin som vuxit på vinstockar planterade 1953 och 1974. Vinet har fått jäsa på 500-liters ekfat och sedan har det fått ligga i sju år på dessa fat innan det buteljerats utan filtrering eller några tillsatser. Öppna fat så att det bildas ett flor på toppen.
Det görs runt 2000 flaskor varje år.
I doften hittar vi mogen fallfrukt främst äpplen, lite citrus, gott om nötter (hassel och valnötter), skogschampinjoner, torkade fikon, aningens rostat bröd och så lite kryddor.
Smaken går lite i samma stil. Lite av frisk sherry. Här finns bokna äpplen och någon citrus ton, en del kryddor, gula stenfrukter, nötter, svart te och lite torkad frukt.
Ett vin som överraskar våra middagsgäster, men efter en stund (när värsta överraskningen lagt sig) är alla överens om att detta var ju både spännande och riktigt gott. Vi drack till en Mont d´or och det var ju en perfekt matchning. Producenten tycker att det passar till hårdostar som comté och gruyère, anka i apelsinsås, kryddiga fiskrätter. Dom föreslår även att det serveras vid ca 17 grader, alltså något varmare än vitt vin. Detta för att alla nyanser i vinets komplexitet ska komma fram.
En öppnad flaska klarar sig i kylskåpet i flera veckor.
Betyg 4++
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar