måndag 26 juli 2021

Projekt Grekland 2.0 Del 8 och 9. Retsina Amphorae Natur och Resin Flavour Roditis

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.
Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. 


Retsina Amphorae Natur från Tetramythos
Vi har haft några veckor med Medelhavstemperatur. Havsvattnet har en temp som är uppe i 24 grader. Kvällarna är ljumna och sköna. Det är med andra ord upplagt för grekisk inspirerad mat. Tzatziki, grekisk sallad och stekta bläckfiskringar. Till detta dricker vi Retsina. Vår absoluta Retsinafavorit!
Producenten Tetramythos vingårdar ligger på de höga bergen på den nordligaste delen av Pelopennesos. Närmare bestämt vid Kalávryta. Bröderna Aristides och Stathis Spanos, uppväxta i dom här trakterna, och den berömde oenologen Panayiotis Papagiannopoulos gör här vin under namnet Tetramythos. Vingården omfattar idag runt 14 ha. Förutom vin omfattar verksamheten även mandlar och oliver. Vinfälten ligger på 450 till 1000 m ö h. Klimatet här påminner mer om de österrikiska alperna än om medelhavsklimat. 

Här odlas det lokala druvor Malagousia, Roditis, Agiorgitiko, Mavrodaphne och Mavro Kalavritino., men även internationella druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon blanc odlas. Organiska odlingsmetoder tillämpas och dom är certifierade. Spontanjästa, ofiltrerade och ett minimum av svavel. Ja ibland t o m utan tillsatt svavel.

Den här Retsinan är gjord på druvan Roditis. Vinet har fått jäsa på traditionellt sätt på amforor av lera och med tillsats av kåda från Alleppotallen (från den egna vingården). Druvorna kommer från vinstockar som är runt 25 år gamla och vuxit på ett vinfält beläget 850 m ö h. Jordmånen är kalksten och rankorna växer som s k bush-vines. Enligt uppgift har inget svavel tillsats.

Färgen går i en blekgul nyans.
I doften hittar vi den där typiska kådadoften, men inte klumpig, som den ofta är bland de allra enklaste Retsinaviner jag druckit, utan faktisk så andas vinet en viss elegans. Örter, citrus, skolkrita, vita sommarblommor och en god portion pinjeskog.

I munnen känns en tydlig kåda smak. Precis som det ska vara. Fast precis som i doften har den en elegant touch. Den balanseras på ett utmärkt sätt av den gröna äpplefrukten, citrusen och örterna. Här finns tydliga mineraltoner av krita och sten. I eftersmaken aningens persika och vita blommor.

Jag har tidigare år utnämnt den till den bästa retsinan jag smakat och det finns inget som föranleder mig att ändra på det påståendet. 
139 DKK betalade vi då den inhandlades tidigare i år.
Detta är en måste-retsina för alla oss som gillar Retsina!!


2015 Resin Flavour Roditis, Tatsis.
Det blir vårt första oranga vin som är spetsat med lite kåda. Så klart är vi nyfikna på vad det här smakar. Inte alls så tokigt förutsatt att du är lite av en retsinafantast precis som vi är.

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Ett vin gjort på den inhemska druvan Roditis, som är en rosafärgad druva som ger ett "vitt vin", men pressas den och får tillbringa en längre tid med skalen så blir vinet mer orangefärgat. Det är precis detta som Tatsis gjort.
Det här vinet har efter att druvorna pressats fått tillbringa runt en månad tillsammans med skalan i öppna kärl. Spontanjäsning. Ofiltrerat. Inga tillsatser av svavel.  Det har fått ligga runt ett år på ekfat. Vinmusten tillsätts retsin  (kåda), då det förs över till ekfaten och därför är detta rent tekniskt inte en retsina.
Färgen går i en orange nästan bärnstensfärgad ton.

I doften hittar vi en liten kryddsamling, apelsinskal, någon aprikos, rosor, regnvåta berghällar och aningens honung. En trevlig doft som väcker vår nyfikenhet på hur det smakar.

I munnen är det ett torrt vin, inte knastertorrt, med en stor friskhet. Mycket av det doften indikerade återkommer i gommen. Gott om röd citrus (blodapelsin, mandariner, blodgrape), aprikoser, persika och inte minst den fina kryddigheten. En fin härlig syra tillsammans med fjäderlätta tanniner ökar på komplexiteten. I eftersmaken dyker det upp lite honung, rosor och steniga mineraler.

Till vår hemmagjorda moussaka var det en riktig hit. Den sista slatten fungerade som en fin törstsläckare i den ljumna sommarkvällen.

Vi betalade 259 DKK för vår flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar