torsdag 3 juni 2021

Digital Vinprovning med Roccolo Grassi

I lördagskväll var det dags för en vinprovning med Franceska och Marco Sartori från Roccolo Grassi. Egentligen skulle Marco kommit upp till Stockholm och haft en provning i mars 2020, men pandemin kom emellan. Få av oss kunde väl ana att pandemin skulle hålla ett järngrepp över världen under så här lång tid. Provningen flyttades ett antal gånger och landade till slut i att arrangören Club Amarone beslutade att genomföra den digitalt.

På plats ute på vinfältet i Mezzane di Sotto sitter Franceska och Marco. I Barcelona sitter Fredrik och styr upp provningen. Runt om i Sverige är vi drygt 60 uppkopplade enheter med kanske fyra personer vid varje enhet, som valt att vara på denna provning den första riktigt varma försommarkvällen detta kalla och regniga 2021. Att delta i provningen är gratis. Vinerna som provas har var och en införskaffat själva.


Roccolo Grassi är en av mina absoluta favoritproducenter. och har så varit sedan mitt allra första besök i april 2008. Det har blivit åtskilliga besök efter det. 

I maj 2015 var jag på en mycket minnesvärd provning med Franceska och Marco på restaurangen Enoteca Valpolicella. Du kan läsa om den här. Jag har också skrivit en artikel om en vertikalprovning av Roccolo Grassis Amarone 2001-2013 hemma hos Henrik Ungerth 2018.

Åter till kvällens provning. Vi provar tre av deras viner. Broia 2017, Valpolicella Superiore 2015 och Amarone 2016.


2017 Broia.
Det här är ett vin som Marco laborerat lite med. Stora-små ekfat? Gamla eller nya? Delar eller allt på ekfat. Tiden? Malolaktisk jäsning?
Årgång 2017 är Marco mycket nöjd med och så är tanken att Broia ska göras i fortsättningen. 50% av musten jäser på 3-4 år gamla ekfat som är 22 hl stora. Den andra hälften jäser på betongfat. Druvan är 100% Garganega som vuxit på 25 år gamla vinstockar på vinfältet som ligger alldeles intill gården. Avstjälkning, 12 månader på jästfällningen och malolaktisk jäsning för att få fram de smaker och den struktur Marco vill ha på vinet.
Den uppmärksamme noterar att det numera står Broia istället för La Broia. Vinfältets egentliga namn är Broia men Marcos far liksom de äldre i byn lade till ett La, men i och med årgång 2017 är ordningen återställde.

Färgen går i en halmgul nyans med någon djupare gul ton ut åt kanterna.
I doften hittar vi lite citrus, något gult äpplen, vita sommarblommor och en god portion mineraler som jag förknippar med krossad sten, skolkrita och snäckskal.
I munnen får vi ett frisk vin. Torrt så klart men inte knastertorrt. Gott om frukt i form av gul/gröna äpplen, lite citrus och några gula stenfrukter (plommon, persika, aprikos). Här finns en rätt så stor mineralitet med stenar och kalk. En tydlig örtighet. En trevlig och bra syra ger friskhet och struktur. Eftersmaken är präglad av mineraliteten och subtila toner av persika och aprikoser med en örtig twist.
Ett välgjort och mycket gott vin.
Betyg 4-
Vinet finns i beställningssortimentet med nr 76252 och kostar 211 kr2015 Valpolicella Superiore.

Druvblandningen är ungefär den samma i deras superiore, amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella och 5% Croatina. Druvorna kommer från ett vinfält beläget 200-250 m ö h. Jordmån: Marken består av vulkanisk-, basalt- och kalksten.
Superioren görs på lika delar torkade och fräscha druvor. De druvor som torkats har gjort det i ca tjugo dagar. Vinet har sedan fått ligga runt 20 månader på en blandning av barriquer och lite större ekfat innan det buteljerats.

Ett alldeles underbart vin. Fortfarande med en viss ungdomlighet i frukten och inne i en väldigt bra drickfas nu, som säkert varar i åtskilliga år.
Doften är rätt så stor och börjar med läder och lite piptobak för att övergå till en härlig mörk frukt med en vital friskhet. Vi noterar lite örter och kryddor, en viss floral ton och aningens krossade flintastenar.. Helt ljuvlig att sniffa på.
I munnen är det den mörka och friska frukten som dominerar. Här finns mörka körsbär, lite hallon, björnbär och aningens tranbär. Lite örter och kryddor (vitpeppar) piffar upp anrättningen. En fin syra och lättsamma tanniner visar sin närvaro och ger vinet en trevlig ryggrad. Eftersmaken är lång med läckra, mörka körsbär, någon torkad frukt, mörk choklad och körsbärskärnor samt en touch av mineraler från den lite vulkaniska jordmånen.
Ett alldeles enastående vin. Här finns både kraft och elegans som imponerar.
Betyg 4+
Vinet finns i SB:s bställningssortiment med nr 73504 och kostar 358 kr.


2016 Amarone

Den här amaronen görs på druvblandningen Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) samt Croatina (5%). Druvorna kommer från en vingårdslott på 4 ha beläget 200-250 m ö h på bergsidorna ovan Mezzane di Sotto.  Vinstockarna har en ålder på över 40 år.
Druvorna får efter att de skördats ligga och torka. Det stora Konsortiet i Valpolicella bestämmer varje enskilt år när druvorna först får pressas. Det brukar bli en torkningsperiod på ca 90 dagar. Marco pressar sina torkade druvor så tidigt det bara tillåts från Konsortiet. Det är friskheten han vill åt. Jäsningen äger rum på ståltankar. De har efter vinifieringen fått ligga till sig i 26 månader på 225-liters ekfat, varav hälften varit nya och den andra hälften använts två gånger tidigare. Slutligen ytterligare 18 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Just för årgång 2016 har en liten andel av vinet fått ligga på lite större ekfat istället för att 100% legat på barriquer.

En alldeles purung amarone, som nyligen släppts ut på marknaden. Årgång 2016 har en något slankare framtoning, men med bibehållen koncentration i frukten och med samma elegans över vinet. Marco är väldigt nöjd med den här årgången. Det är just balansen mellan intensiteten i frukten, syran, alkoholen mm som gör 2016 till en stor årgång. Den kan närmast jämföras med årgångarna 2006 och 2001.

Vi möts av en stor och frisk doft, där de mörka bären dominerar. Visst finns det en stor intensitet i den komplexa fruktdoften, men den blir aldrig påträngande utan istället ytterst elegant. Lite örter och kryddor, aningens torkad frukt och en subtil stenig mineralitet lyfter den mot höjderna.
Allt det vi känner i doften kommer tillbaks då vi smakar på vinet. En helt sagolik smak av mörka, söta körsbär, mogna björnbär, lite hallon och något sv vinbär. Finstämda örter och kryddor, där den lilla touchen av svartpeppar  bara är så läcker. Eftersmaken är formidabel med mera mörka bär, en liten bitterhet från riktigt mörk kvalitetschoklad och så några körbärskärnor på det.
Betyg 5-
Helt fantastisk redan nu, men det är en amarone som kommer att utvecklas fint de närmaste åren. En solklar 5:a och kanske ett +-tecken därbakom om något år. Ge den två/tre år i källaren och jag är övertygad att du kommer få en magisk vinupplevelse. Problemet är att hålla fingrarna borta, då den redan nu är så här fantastisk god efter ett par timmars luftning. På SB har den best nr 72172 och kostar 846 kr. Slutsåld just för stunden, men den kommer säkert in igen.

Avslutningsvis ett stort tack till Franceska och Marco för att ni förgyllde vår lördagskväll genom att berätta för oss om era viner. Även Fredrik och Club Amarone ska ha ett stort tack för genomförandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar