fredag 13 oktober 2023

2008 Brut Millésime från Charles Heidsieck

 Vi köpte i fredags ett gäng burfångade havskräftor av Martins Fiskbil i Frillesås. Vi öppnade den första av två flaskor 2008 Brut Millésimé från Charles Heidsieck. Här finns det skyhöga förväntningar!

1851 när Charles Heidsieck var 29 år startade han verksamheten. Han nådde snabbt stora framgångar i såväl USA som i Frankrike. Ägarförhållandena har skiftat genom åren, men sedan några år tillbaks är det åter privatägt genom familjen Descours. Charles Heidsieck äger runt 30 ha vingårdar i Ambonnay, Bouzy och Oger, men köper även in ansenliga mängder druvor från kontrakterade odlare.

Tre blogginlägg om Charles Heidsiecks champagner har det blivit: Ett gäng halvflaskor konsumerades under 2017En hyllning av basårgång 2007 samt en annan hyllning till basårgång 2010.

Millésimé 2008 är gjord på ca 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Det kan skifta några enstaka procent mellan årgångarna.  Chardonnay-druvorna kommer från: Avize, Cramant, Oger, Vertus | Pinot Noir-druvorna från: Ambonnay, Mailly
Det buteljerades 2009 och fick ligga på sin jästfällning i cirka 10 år till februari 2019, då det degorgerades och fick en dosage på 8 g/liter.

En lite mörkare gyllengul nyans går färgen i. Fullt av massvis små bubblor som tar sig upp mot ytan.
I doften hittar vi äpplen, citrus, nötter, torkade aprikoser, en viss brödighet, krita, snäckskal och våta berghällar. En mycket trevlig och frisk doft med hög komplexitet.

En helt ljuvlig champagne som känns rätt så klar för att dickas nu och många år framöver. I smaken noterar vi en blandning av gula och gröna äpplen. Här finns ett tydligt inslag av citrus även röd sådan. Påtagliga toner av rostade nötter, torkad frukt typ aprikoser, gula stenfrukter som persika och plommon. Ett hyfsat stort inslag av steniga och kalkiga mineraler. Härlig syra och en finfin mousse.

En av årets bästa champagner för min del. Vilken tur det är att ha vänner att kunna göra samköp med. I det här fallet går tacksamhetens tankar till Christ(al)ian 77 på vinforumet finewines.se

Betyg 5-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar