måndag 9 oktober 2023

2015 Domaine Gourt de Mautens

Det fanns en tid då jag ganska så friskt botaniserade runt bland olika vinområden i södra Rhône. På senare år har det blivit mindre av den varan, men under sommaren har jag på ett flertal ställen läst mycket positiva omdömen om Domaine Gourt de Mautens. Chansen att köpa ett par flaskor av årgång 2015 dök upp då "Gladekocken" på vinforumet finewines.se bjöd in till ett samköp.


Några mil norr om Orange i södra Rhonedalen ligger vinområdet Rasteau. Här har familjen Bressy i generationer odlat druvor. Idag är det Jérõme Bressy som driver verksamheten. 13 ha förfogar han över och han har planterat vinfälten med lokala druvsorter. Många är inte tillåtna i AOP Rasteau, så han har valt att "klassa ned" vinerna, då det annars skulle begränsa hans skapande. Jo, han ser sig själv som en slags konstnär. Så klart drivs verksamheten efter ekologiska principer. 
Vinerna vare sig filtreras eller klarnas. Jäsningen sker alltid med de naturliga jäststammar som finns på druvornas skal. Vid buteljeringen tillsätter Jérôme en extremt låg halt av sulfit vilket dessutom är naturligt utvunnet ur vulkaner i Italien...på tal om detaljer och passion. 

Grenache är huvuddruvan som kompletteras med Carignan, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Cincault, Vaccarèse och Terret Noir. Vinstockarna växer på kalkhaltig lerjord och är mellan 50 och 100 år gamla. Vinet lagras 30-36 månader på små och stora ekfat samt på betongtankar före buteljeringen. 

Färgen går i en djup och mörk rubinröd nyans.

I doften är det massor av mörk frukt. Det finns en hel del örter och kryddor, som får mig att påminnas om det örtdoftande Provence en riktigt varm sommardag. Lite läder, tobak, somrig grusväg och något litet floralt inslag kan vi ta del av då vinet fått en tid i glasen.

Det här är ett förbaskat gott vin. Inne i en underbar drickfas just nu. Lite som jag minns de bästa röda Rhône-vinerna. En härligt stor kropp med kraft och elegans i smakerna.
I gommen är det en härlig mörk och varm frukt bestående av blåa plommon, björnbär, några svartavinbär, mörka körsbär och blåbär. Ordentligt med örter och kryddor. Här finns också en trevlig syra, som ger vinet en god friskhet. Tanninerna närvarar, men vi upplever dom rätt så mjuka och behagliga, men absolut inte mesiga. Eftersmaken är något längre än medel och där hittar vi förutom frukten och örterna lite choklad, några toner från ekfaten, aningens rosor och violer 
Betyg 4++
Vinet finns inte på SB. Näthandlaren Franska Vinkompaniet säljer vinerna. Årgång 2015 verkar dessvärre vara slutsåld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar