onsdag 25 oktober 2023

Norrvikens trädgårdar, Arilds Vingård, Strand hotell i Arild, La Maison de Francaise och Konsthallen i Hishult

Fredag.
Årets höstresa blev en tur till Kullahalvön med ett stopp i Båstad. Vi stannade på vägen dit till i Morups Tånge. En vacker gammal fyr och lite av ett fågelparadis. Vi hittade en plats med lite lä, så att 11-kaffet kunde intas. Nästa stopp var Norrvikens trädgårdar. Vi var framme precis lagom till att regnet drog in, men på med regnkläder

Oavsett årstid och oavsett väder har Norrvikens trädgårdar alltid något intressant att bjuda på. Vi avslutar vår vandring med en lunch bestående av lammlägg och en blandning rotsaker. Ett glas rött vin.

Det här unga och friska vinet från Côte du Rhône satt som en smäck till det utsökta lammlägget. 
Vinet har en läcker frukt där hallon, björnbär, blåbär blandas med vitpeppar, lagerblad och några provencalska örter till en mycket behaglig upplevelse. Bra syra och finfin balans.




Vi var framme vid Arilds Vingård runt kl 16. Vi checkade in och gjorde oss redo för en tur i vingården.

Det är tre år sedan vi senast besökte Arild Vingård. Vi vart väldigt imponerade av verksamheten och vår hyllning kan du läsa här.


Arilds Vingård drivs av makarna Ivarsson, Annette och Jonas med hjälp av barnen.
Jonas berättar på sitt frispråkiga och mycket charmerande sätt om hur utvecklingen tar sig framåt. Experimenterandet med druvsorter, det ekologiska tänket, utländska studenter som gör praktik, tillvaratagandet av överskottsvärme, hanterandet av koldioxid mm.

2020 Solaris. 
I vinkällaren får vi testa ett glas av Solaris. Uptappat direkt från ståltank. Ett rätt så väl tilltaget glas, där vinet är gjort på druvan Solaris till 100%. Druvorna avstjälkas. Naturlig jäst. Jäsningen sker på ståltankar. Minimalt svavel tillsätts för att vinet ska tåla lite lagring.
Ett friskt vin med en behaglig syra. Fläder dominerar i doft och smak tillsammans med lite gröna äpplen, citrus, krusbär, steniga mineraler och lite örter.
Friskt och gott.

Vi har bokat Kvällens Gårdsmeny med tillhörande vinpaket.
Det hela startar med en frasig råraka med smetana och löjrom. Fantastisk god!
Det serverades till detta Souvignier Gris från 2020. Detta är ett vin uteslutande gjort på druvan Souvignier Gris. Avstälkning. Naturlig jäst. Jäsning på ståltank. 
Torrt med en bra friskhet och balanserad syra. Gröna äpplen, lite päron, en rejäl dos fläder, lite citrus och krusbär. Aningens steniga mineraler.
Inte alls så tokigt och framförallt en bra matchning till rårakan.

Huvudrätten är en lättrökt Bjärekyckling med potatispuré, tryffellinser, bakad rotselleri och sabayonnesås. 
Vi serverades till detta en Pinot Noir från 2020. Jag vill bestämt påstå att det här är med råge den bästa svenskodlade Pinot Noir jag druckit. Fullt i klass med många riktigt bra tyska Spätburgunder.
Vinet har tillbringat runt ett år på franska barriquer innan det butljerades.
Färgen går i en rubinröd ton. I doften en hel del röda bär, aningens jord och en fin liten kryddighet. I gommen noterar vi en bra syra, tranbär, hallon, smultron samt lite ljusa körsbär samt aningens, aningens vitpeppar.
Så gott!!

Vi avslutar måltiden med en döläcker Crème Brûlée. Perfekt i konsistensen och smaker.
Vi dricker till detta Muscaris af Arild.
Ett litet sötare bubbel, som helt och hållet är gjort på druvan Muscaris och fått en dosage på 15g socker per liter. Alkoholen ligger på 10,5%. I doft och smak hittar vi päron, persika, aningens citrus och en tydlig blommighet (rosor, fläder, jasmin).
En god och riktigt trevlig måltid med bra viner, där Pinot Noir-vinet står ut som något alldeles särskilt. Vi kan återigen konstatera att på Arilds Vingård gör dom bra viner.

Lördag.
På lördagen höll sig regnet borta, men en besvärande storm hade dragit in över Kullabygden. De promenader utefter kusten vi tänkt oss fick ersättas med en trädgårdsvandring på Krapperups slott, kyrkobesök i Brunnby, visit på Larsviken, där vi bl a innhandlade sättvitlök (Ivan och SlavinII). Lunchen intog vi på Garage i Höganäs. Här är det hamburgare som gäller och så en lokal öl "Bad Boy IPA". Det där satt som en smäck!!


Vi hade på lördagen bokat bord på Strand Hotell i Arild. Det blev en rikltigt lyckad kväll. Fantastisk mat, en alldeles underbar Chablis och ett helt OK svenskt bubbel.

2020 Josefinlust Brut Zero, Kullabergs Vingård.
Vi valde att starta kvällen med ett glas bubbel från Kullabergs Vingård och fortsätta med det till vår förrätt. Kullabergs vingård omfattar 14 ha fördelade på tre vingårdslägen. De första vinstockarna planterades 2006.
Namnet "Josefinlust" har det fått efter en naturskönplats med både grottor och fenomenal utsikt över Skälderviken. Josefinelust är uppkallat efter Oscar I:s gemål Josefina, som tyckte om den vackra naturen just där!

Det här är ett bubbel gjort på ett flertal olika druvor, men Solaris dominerar. Druvorna skördades i slutet av september. Det har fått jäsa en andra gång på flaskan och sedan fått ligga på sin jästfällning i lite mer än tolv månader innan det degorgerades och buteljerades. Det är en Brut Zero dvs inget socker har tillsatts.
Ett mycket friskt och fräscht bubbel. 
I doften hittar vi fläder, krusbär och lite citrus.
Det vi känner i doften återkommer i gommen, då vi smakar på bubblet, men det tillkommer även lite persika, en liten örtighet samt en en viss blommighet. I eftersmaken tar grapefruktbeskan lite för mycket plats.
Ett helt OK mousserande vin även om jag nog förväntat mig lite mer djup i smakerna.
Vi åt en helt fantastisk risotto som förrätt bestående av perfekt grillade pilgrimmsmusslor, spröd spetskål, rostade hasselnötter med brynt smör och lite bottarga.
Så i ni bänken gott!!


Vi valde till huvudrätt hälleflundra tillagad med tillbehören: kompott på brysselkål och dill, pepparotscrème, brynt smör och forellrom.


Underbart gott!!
Vi drack till detta en flaska Chablis.

2020 Chablis från Domaine de la Genillotte.
Ett familjeföretag (Depuydts) som producerat vin i liten skala sedan 1972. Ek har dom bannlysts, så stålfat är det som gäller för såväl jäsning som lagring.

En härligt frisk och mycket fräsch Chablis. 

I doften noterar vi gröna äpplen, citrus och en del gula stenfrukter. Härlig mineralitet med regnvåta berghällar och skolkrita samt en liten blommighet.
I munnen återkommer de gröna äpplena tillsammans med en liten citruskompott. Vi känner också toner av persika, gula plommon och några aprikoser. Här finns också en härlig syra liksom steniga och kritiga mineraler.
Syran är visserligen stor, men aldrig i närheten av att bli vass snarare känns vinet som att det finns en viss krämighet.
Gott som tusan!!
Från Stand Hotel till vårt boende på Arilds Vingård är det en 15-minuters promenad. Inget regn och en mojnande vin gör vår promenad riktigt behaglig.

Söndag
Så blir det söndag och hemresedag. Först en härlig frukost på Arilds Vingård. Stormen har mojnat, men visst blåser det alltjämnt en hel del. Vi åker upp till Kullens fyr för en kortare vandring och tar en sväng in på naturrum, vilket är väl värt ett besök.

Innan vi lämnar Kullahalvön åker vi till La Maison Francaise strax söder om Höganäs. 

För mig är det självklara valet det confiterade anklåret. Kan en lunch bli bättre!

Dags för den sista delen i vårt förlängda veckoslut. Ett besök på Konsthallen i Hishult.

Alltid värt en omväg för spännande konstutställningar!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar