tisdag 19 september 2023

2012 Chateauneuf-du-Pape från Domaine Janasse

Sonen med familj var för någon vecka sedan på besök. September bjöd på en fantastisk sensommardag. En dag som gjord för grillning. Den överlåter jag alltid på honom. Den här gången hade han med sig ett stycke högrev, som skulle läggas på grillen för att  sedan bli "pulled beef".

Mitt bidrag blev att hitta något drickbart i källaren.

Domaine de la Janasse är en berömd producent i Södra Rhonedalen. Domainen skapades 1967 av Aimé Sabon. Idag är det Aimés barn Christophe och Isabelle som för traditionen vidare. Mycket av odlingarna sköts idag enligt organisk-biologiska odlingsmetoder.
De flesta förknippar Janasse med Chateauneuf-du-Pape, men faktum är att det är bara en liten del av firmans viner som är Ch9dP. Egendomen ligger inte ens i Chateauneuf-du-Pape, utan i Courthezon strax nordost om Ch9dP. Merparten av produktionen är Cotes-du-Rhone och Vin de Pays. Deras Cotes-du-Rhoneviner håller enligt oss en mycket hög klass. Många gånger är de bättre än de mer ordinära Chateauneuf-du-Papevinerna.

Det här vinet är gjort på druvorna 80% Grenache, 10% Syrah, och 10% Mourvèdre, som kommer från några olika lägen i Chateauneuf-du-Pape.
18 dagars maceration. 80% av vinet är lagrat på cementtank, 20% på barriquer varav 1/3 nya.


Färgen är rubinröd med några tegelfärgade stråk, som indikerar att vinet har fått tillbringa några år i källaren.

Doften börjar med toner av läder, tobak och höstlöv, men efterhand är det en mogen, rätt så mörk frukt som tar allt större utrymme. Här finns också gott om provencalska örter och kryddor. I betydligt mindre omfattning noteras en viss rökighet, en liten floral ton samt några torkade frukter typ fikon och dadlar.

I munnen är det ett ganska fylligt vin med tydliga mognadtoner. Mogna bär såsom mörka körsbär, björnbär, hallon och blåa plommon dominerar. Gott om örter. Svart peppar och lite andra kryddor kan vi även känna. Här finns en trevlig syra och tanniner som med tiden blivit väldigt lena, men inte mer än att dom alltjämt nafsar runt i munhålan och bjuder på ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är härligt lång med mer mogen frukt, men nu tillkommer också små doser av viol, pinjeträ, kako, sötlakrits, aningens fikon och dadlar. 
Betyg 5- 
Ett aldeles strålande vin med sina ljuvliga smaker. Så här elva år efter skörd är det nog så gott det kan bli. Vi köpte det här vinet 2015 på SB för 389 kr. Det har verkligen varit värt att vänta ut det här vinet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar