måndag 11 september 2023

Brut Sous Bois, Billecart-Salmon

September har bjudit på ett underbart sensommarväder Även om förmiddagarna varit lite disiga, så har eftermiddagarna varit riktigt soliga och varma. Vattnet i havet håller alltjämt runt 19 grader. Det har m a o varit många tillfällen att njuta av något svalkande i solen

Billecart-Salmon gör åtskilliga cuvéer av mycket hög klass. Priserna är rätt så höga, vilket gör att inköpen inte blir så många. Vi hade anledning att fira lite tidigare i den gångna veckan, så det fick bli vår sista flaska av den här cuvéen. Jag skrev för tre år sedan ett inlägg om både producenten och just den här cuvéen. Den intresserade kan läsa det på den här länken.

Brut Sous Bois är gjord på ungefär lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Chardonnay-druvorna kommer från vinfält i Côte des Blancs. Pinot Noir från Montagne de Reims, Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ och Pinot Meunier från den högra stranden av Vallée de Marne. Samtliga druvor är från Premier Cru eller Grand Cru-lägen.
Vinifieringen äger rum på stora ekfat under låg temperatur. Vinet får också ligga till sig under en kortare tid på begagnade ekfat innan det buteljeras. Den här cuvéen har runt 30-35 %  reservvin. Den får sedan tillbringa mellan 6-7 år på sin jästfällning innan den degorgeras. Den får då en dosage på 7g/liter.


Färgen går i en vacker guldgul nyans, som indikerar att den fått en tid på ekfat.

Precis som för tre år sedan konstaterar jag att det är en alldeles underbar dryck. Här finns komplexitet parad med finess och elegans i såväl doft som smak.

I den rätt så stora doften hittar vi gula, mogna äpplen som blivit aningens bokna. Här finns toner av citrus, någon gul stenfrukt, några röda bär, lite brioche och nötter. En mycket trevlig och angenäm doft.
Vi tar den första lilla klunken och vi ler igenkännande. Det här är riktigt gott. Friskt, lite mognadstoner, fylligt och komplext med stor finess. Den sammanfattning räcker egentligen, men vi fortsätter vår beskrivning. 
Här finns lätt bokna äpplen, tydligt inslag av citrus, persika, rostat bröd, nötter, några mogna röda bär såsom hallon, jordgubbar och några smultron. Fin syra. Härlig mousse. En viss krämighet i all sin friskhet.
I dom här lägena dyker alltid frågan upp "Varför köpte jag inte fler?"
Betyg 5-
Jag köpte den här flaskan för ganska exakt tre år sedan på SB. Den kostade då 599 kr. Idag är priset 799 kr. Även om kronan är svag så är det en kraftig prisökning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar