tisdag 26 september 2017

2015 Solosole. En Vermentino.

I slutet på augusti besökte vi den italienska krogen "Den gamle och havet" i Stockholm. Vi åt och drack gott. Det hela resulterade också i ett blogginlägg. Vi drack där bl a ett vitt vin på druvan Vermentino. Vi hade för dryga veckan sedan besök av vännerna B och K. Dom hade med sig en flaska vin gjort  just på druvan Vermentino, men nu från Toscana. Vi drog korken i lördags till en pastarätt med saffran och havskräftor. Vi konstaterar efter detta att vi dricker Vermentino alltför sällan!

Solosole är gjort av producenten Poggio al Tesoro i Bolgheri. Det är Allegrinis (Valpollicellaproducenten) projekt i Toscana. För lite drygt fyra år sedan besökte vi Halltorps Gästgiveri på Öland och träffade kvinnan bakom det hela. Det äventyret kan du läsa om här.

Druvan är till hundra procent Vermentino med en klon från Korsika. Druvorna har vuxit på den 7 ha stora vingården Sondraie någon mil väster om orten Bolgheri, inte så långt från Medelhavets strand.
Druvklasarna pressas och jäses på ståltankar. Musten får ligga på sin jästfällning en kortare tid innan vinet buteljeras.
Den friska doften är något aromatisk med ganska typiska Vermentinotoner: lite sommarblommor, persika, citrus, örter och grusgång.

Mycket från doften går igen i smakerna. Det är ett torrt, friskt och medelfylligt vin, där inslaget av gula stenfrukter, citrus och örter är tongivande. Vi kan notera persika och nektariner, lite vitpeppar och  unset ingefära. Här finns en viss komplexitet och en trevlig syra. Eftersmaken något längre än medel med lite sommarblommor, aningens honung, mer örter och någon exotisk frukt.
Riktigt gott och mycket prisvärt.
Betyg 4-
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 139 kr.
Vi fräste fänkål, rödlök och vitlök i en bra olivolja. Tillsatte saffran efter några minuter. Hällde på grädde och krossade tomater. Smakade av med salt, pressad citron och cayennepeppar.
Kokade pastan och vände ner den med kokta havskräftor.
Mums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar