onsdag 13 september 2017

2012 Villa Spinosa "Jago", Ripasso Superiore

Det var genom Ripasso, som vi en gång i tiden (runt millenieskiftet) fick upp ögonen för vinerna från Valpolicella. Några år senare kom Amarone in i bilden. Idag är det inte alls lika vanligt att vi dricker Ripasso. Alltför många är väldigt fruktdrivna med ambitionen att likna en Amarone. Det finns dock några undantag och ett av dessa Villa Spinosas Ripasso.

Bilden är knyckt från importörens hemsida.
Villa Spinosa är en producent med sitt säte i området Jago någon km sydväst om Negrar vid foten av berget Masua. Deras vingårdar ligger i de tre områdena Jago, Figari och Costa del Buso. Dom gör hela skalan av Valpolicella viner: Classico, Superiore, 4 Amarone varianter och så en Recioto.
Vi ska nu prova årgång 2012. Vad vi tyckte om 2011 läses här.

Deras Ripasso görs på druvorna Corvina (40%), Corvinone (40%) och Rondinella (20%). Druvorna får ligga och torka i knappt 20 dagar innan de vinifieras. Detta vin hälles sedan på skalrester från tillverkningen av deras Recioto för en andra jäsning.
Vinet får sedan vila upp sig runt ett år på en blandning av stora och små (tonneaux och barrique ) ekfat. Slutligen får vinet ytterligare ett år på stora ektunnor av Slavonsk ek innan det buteljeras.

Detta är en Ripasso helt i min stil. Inga som helst ambitioner att bli amaronelik. Den lever helt och hållet på sin egna charm och det räcker mycket långt.
Jag tycker att den känns både lite slankare och stramare än vad många andra Ripasso gör. Detta gör den också förträfflig såsom ett vin till vardaglig mat.
I doften hittar jag röda bär såväl körsbär som skogsbär. Ett hyfsat stort inslag av örter och kryddor. Små försiktiga spår från fatlagringen finns där också.

I munnen känns det slankare, lite stramare och med en liten syrligare karaktär än många andra ripassoviner. Precis som jag minns den föregående årgången. Smaken av syrliga körsbär dominerar. Samlingen skogsbär ger det en mörkare ton. Inslaget av örter är påtagligt. Det finns också en lätt liten pepprig ton som förhöjer njutningen. En alert och vital syra ger vinet en härlig friskhet liksom tanninerna, som småkrafsar i gommen.
Eftersmaken är medellång och här får frukten och kryddorna sällskap av aningens mörk choklad, några krossade körsbärskärnor, lite, lite lakrits, en diskret blommig ton samt unset vanilj.

Betyg 4

Hos Systembolaget är priset 259 kr. Det finns en massa olika Ripassoviner på SB som är billigare, men ett fåtal som håller den här höga klassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar