torsdag 21 september 2017

Champagne Charles Heidsieck

Vi köpte tidigt i våras ett gäng halvflaskor Brut Reserve, Charles Heidsieck från  Franska Vinlistan. Vi gillade verkligen den champagnen. Det har blivit några hyllningar på bloggen bl a här.  Flaskorna har haft en strykande åtgång under sommaren. När så sonen med sambo åkte över till Åland i somras bad jag dom kolla champagnesortimentet. Det visade sig då att den fanns på helflaska med basen 2008 och därtill dryga hundralappen billigare än på Systembolaget. En swish från fadern och några dagar senare kunde jag hämta mina flaskor.


Vi drack den här för någon vecka sedan. Vi var ju nöjda med småflaskorna, men den här var faktiskt snäppet bättre. Helt enkelt lysande!
Den görs på 40% s k reservvin och 60% från i vårt fall året 2008. Druvorna kommer från ca 60 olika vingårdslägen. Druvmixen är lika delar Pinot Noir och Pinot Meunier samt 20% Chardonnay. Reservvin är vin från äldre årgångar. Den genomsnittliga åldern är 10 år. 
Genom att använda en hög andel reservin skapas en champagne med djup och komplexitet.


I doften möter vi gula äpplen, gula stenfrukter, en del bröd, mineraler och lite osande knallpulver.

I munnen är det en oerhört läcker champagne, som har en härlig friskhet och stor komplexitet och där alla bitar är i en fin harmoni och balans. Här finns en generös frukt med såväl gula som några röda äpplen, gula plommon, några droppar grapefrukt, men också lite rostat bröd, nötter, nougat och en stor mineralitet bl a sten, grus och krita. Eftersmaken något längre än medel och där får vi en kompott på gula stenfrukter: aprikos, nektariner och persika. Precis i avslutet tillkommer lite blodgrape och mandariner. En viss krämighet noteras också.

Det är möjligt att den kan växa något med några års lagring, men den levererar en sådan underbar champagneupplevelse redan nu, så Vintankar kommer ha svårt att hålla fingrarna borta från de flaskor vi köpte.

Betyg 5-

Vår flaska på Ålandsbåten kostade runt 350 kr. På SB ligger priset på 457 kr. Det verkar finnas gott om flaskor runt om i landet. Vi kan inte göra annat än lämna en stark köprekommendation.

8 kommentarer:

 1. Hej, jag delar ditt omdömme om Charles Heidsieck. Notera att Franska Vinlistan också har denna till ett ok pris (under fliken "Vinkällaren"). 375 kr. Dock vet jag inte om de fortfarande har basår 2008.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olof!
   Jag har missat detta med fliken "Vinkällaren".
   Där fanns ju en del trevligheter!

   Radera
 2. Hej!

  Visst är det en härlig champagne - framförallt med 2008 som basårgång - men din flaska har faktiskt 2007 som bas! Som du ser på flaskan står det "laid in chalk cellars 2008. Det innebär att den blev buteljerad 2008 - och att basårgången är 2007.

  M v h,
  Martin

  http://champagne-bloggen.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Slarvigt läst av mig. Men om den här med2007 som är så här bra, då blir det att jag dom som har 2008 som bas. Vet du hur det är med dom som finns på SB?

   Radera
  2. Hej igen!

   Ja, helt rätt! :)

   Det verkar vara blandat på SB. Jag blev själv förvånad när jag såg likadana flaskor som dina häromveckan - jag visste ju att det var årgångsbyte på gång men trodde så klart att de skulle byta åt andra hållet! :) Jag skrev även lite om det här på finewines.se. Därefter har jag sett att det även finns flaskor med en senare basårgåg (tror det var 2012 men minns inte säkert) och de håller sannolikt på att byta till denna.

   Radera
  3. Så typiskt SB. Kunden får själv undersöka istället för olika består. Eller om det är importören. I vart fall inte kundorienterat.

   Radera
  4. Ja, SB har nog ganska exakt noll koll på det här... Importören lär ju känna till det, men bryr sig säkert mest om att försöka sälja så många flaskor som möjligt! Till producentens försvar måste man dock säga att de har vett att skriva ut både buteljeringsår och degorgeringsår på flaskan! Tänk om alla hade gjort det!

   Radera
  5. Jag håller verkligen med dig. Degorgeringsår och vilka årgångar som är bas är ju också trevligt att veta.

   Radera