fredag 8 september 2017

2014 Ripasso Pariondo och Corte Cariano från Brunelli och så lite Prosecco.

Ett minne från i somras. Det var en av de fåtaliga riktigt varma sommardagarna, vilket innebar bad i havet och att slappa i största allmänhet. Något lättsamt, okomplicerat och som inte kräver någon större analys kändes lämpligt att njuta av efter badet. Det fick bli en Prosecco.
Producent är Dea Societa Agricola med en produktion  runt 150 000 flaskor. Deras vingårdar sträcker sig från Valdobbiadene mot Conegliano, men huvudverksamheten ligger någon mil sydost om Valdobbiadene. Vi befinner oss tiotalet mil nordväst om Venedig. Du som är intresserad av att fördjupa dina kunskaper om Prosecco rekommenderas att klicka in på Bloggen Billigt Vin, där Ingvar har en ordentlig genomgång om drycken, området och några producenter.

Rivalta Convivio Brut är en av sex olika proseccovarinater i samlingen Rivalta frånproducenten  Dea Societa Agricola .
Druvan är som alltid Glera till 100%.

Färgen går i en lätt halmgul nyans.
Vinet känns lätt, friskt och hyfsat torrt. Vi känner gröna äpplen, små försiktiga toner av päron, en hel del steniga mineraler, en viss blommighet och så någon exotisk frukt.
Lättdrucket och svalkande precis som vi önskade oss.
Under våren släpptes årgång 2014 av två viner från Brunelli Wines.

2014 Pa´riondo, Valpolicella Ripasso.
I samband med årgångsbytet till 2014 bytte det här vinet även etikett. Har jag förstått saken rätt så görs vinet på samma sätt som det gjordes tidigare. Det är endast etiketten som förändrats.
Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%).Dessa har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Efter den andra jäsningen har vinet fått mogna 12-18 månader på stora ekfat beroende på årgången.

Det är en Ripasso utan ambitionen att bli lik en Amarone. Den lever helt och hållet på sin egna charm och förmåga. Den går i en matvänlig stil. Det vete katten om 2014 inte är den bästa av de årgångar jag smakat av Brunellis Ripasso.
Jag skrev om årgång 2013 här.
Den mörka frukten i form av körsbär, björnbär, vinbär, blåbär och blåa plommon bildar en underbar fruktkompott som vi kan känna i såväl doft som smak. Lägg till lite örter, kakao, svart te, espressokaffe och unset vanilj samt en bra syra och tanniner av en försiktig sort, så har vi ett vin som gjort för en mångfald av pastarätter, men även lite enklare kötträtter.
Ja det går alldeles utmärkt att njuta av det här vinet rakt upp och ner också.
Betyg 4-2014 Corte Cariano.
Vinet består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på Brunellis vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 30 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Jag har tidigare skrivit om  årgångarna 2011 och 2012 av detta vin  samt 2013. Vi gillar verkligen det här vinet. Det har varit lite av vårt italienska husvin. Det ska nu bli spännande att testa årgång 2014. Än så länge är det årgång 2013 som finns på Systembolaget. Priset är 160 kr.

2014 har en något friskare framtoning, men i övrigt går den i samma stil som de tidigare årgångarna

Doften har de typiska Corvinatonerna av mörka körsbär och örter. Visst finns här också spår från fatlagringen, men detta är inget som stör utan snarare tvärtom dvs ett attribut som förhöjer doftupplevelsen.
I gommen får den unga fräscha frukten spela ut hela sitt register av mörka körsbär, blåbär, lite björnbär och vinbär. Örterna från doften går igen i smaken. Här finns också ett tydligt inslag av kakao och espressokaffe. Unset vaniljkola kan vi känna. Syran är pigg och tillsammans med tanniner, som i årgång 2014 tar för sig lite mer, ger det vinet en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är något längre än medel och här kommer det lite torkad frukt.
I dagsläget känns årgång 2014 lite stramare än tidigare årgångar. Vi gillar även Corte Cariano i version 2014. Ett gott vin som ska drickas inom ett par år. Det här är inget jag långlagrar.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar